A Ferences Misszió  

   

Hogyan pályázhat?  

   

ofm new

   

kolostor logo

   
 

A ferencesek a XV. századtól kezdve, kisebb megszakításokkal, jelen voltak Nagyszőlősön. A jelenlegi kolostorépület helyén álló udvarházat 1671-ben kapták meg használatra, mely egy tűzvész áldozata lett. A kolostort és a kapcsolódó templomot barokk stílusban építették ujjá. Az épületeket 1889-ben megújították. Az 1930-as évekig folyamatosan működtek ferencesek Nagyszőlősön, ekkor az épületegyüttes átszállt az egyházközség tulajdonába. A kommunista rezsim az épületeket államosította, az épületben hivatalosan helytörténeti múzeum működött, (néhány tucat tárgy szegényes tárolókban) mely leginkább zárva volt. A templom kifosztva, szennyesen, használaton kívül galamb tanyaként és temetőként szolgált.

A Római Katolikus Egyház a 1990-es évtől kezdve törekedett visszaszerezni az államtól a ferencesek több száz éves nagyszőlősi kolostorát. Több mint tíz évbe tellett, míg előbb jogilag, majd ténylegesen visszakerült eredeti tulajdonosához az épület együttes, mely rendkívül rossz állapotban volt. A felújítási munkálatok költsége igen nagy volt, de hoszú évek alatt sikerült szinte teljesen felújítani a kolostort.

Az épület ünnepélyes felszentelésére és használatba vételére 2010. október 23.-án került sor a templom titulusának, Kapisztrán Szt. Jánosnak az ünnepén püspöki szentmise keretében. Erről bővebben egy korábbi híradásunkban számoltunk be.

Korunk technikai vívmányait felhasználva lehetővé vált, hogy virtuális sétát tegyünk, körülnézhessünk a megújult nagyszőlősi ferences kolostorban. A gömbpanoráma kép egy 180x360 fokos (vertikális és horizontális) látómezővel rendelkező kép, mely speciális lejátszóprogrammal megtekintve olyan hatást kelt, mintha a néző a kép helyszínén volna, és a kép közepén állva tetszőlegesen tudja vezetni tekintetét a térben.

Jelenleg a kolostor kápolnája, előadóterme és ebédlője tekinthető meg.
A megtekintéséhez Adobe Flash Player szükséges.
A kápolna megtekintéseAz ebédlő megtekintéseAz előadóterem megtekintése


   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo