A Ferences Misszió  

   

Hogyan pályázhat?  

   

ofm new

   

kolostor logo

   

A Szent Márton Karitász központi irodájának munkatarsaiMásodik éve tart a 2022. február 24-én kirobbant orosz-ukrán háború. A háborús helyzet új, eddig nem tapasztalt feladatok elé állította a „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítványt, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye központi karitász szervezetét. Kezdetben, tavaly tavasszal, első és egyben majdnem legfontosabb dolgunk lett átvenni a háború elől külföldre menekült munkatársak kötelezettségeit és tennivalóját, valamint megszervezni és elosztani az itt maradottak között az új feladatokat és elintéznivalókat (szerencsére akadtak lelkes önkéntesek!).

Ezekből pedig akadt bőven. Elsősorban biztosítani kellet a közel 50 szociális és oktatási intézményünk további működésének feltételeit. A tavalyi év folyamán mintegy 300 humanitárius segélyszállítmányt fogadtunk, amelyek nagyobb része (70 %-a) Kelet Ukrajnába lett továbbítva, a maradék 30 %-át pedig helyben osztottuk szét a menekültek és a rászorulók között. A megyei Karitász fogta össze és rendszerezte a beérkező támogatásokat és segítő szándékú felajánlásokat. Ez a munka a mai napig folyik, igaz, sajnos, ez-idén jelentősen csökkent a segélyszállítmányok száma, megcsappant az adományozási kedv és lehetőség.

Mivel a háború kitörésével rengeteg ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, 33 egyházi épületünkben, közel 1300 menekültet szállásoltunk el. A számuk állandóan változott, volt akik más országokba mentek tovább, sokan viszont a nyár végéig visszatértek eredeti lakhelyükre. A „lelakott” épületeket különböző programok segítségével sikerült felújítanunk. Egy speciális programnak köszönhetően egy pszichológusokból álló csoport lett létrehozva, amely találkozókat, kirándulásokat, foglalkozásokat szervez a menekültek számára.

A tavalyi tél sötétségben telt, mivel sok helyen érte bombatámadás és rakétatalálat Ukrajna infrastruktúráját, és naponta akár 10-18 órás áramkimaradások is előfordultak. Ez sok esetben fűtés- és vízhiányt is jelentett. Mi inverterek, a hozzájuk tartozó akkumulátorok, generátorok, fatüzelésű kazánok és kályhák, akkumulátoros kézi- és asztali lámpák beszerzésével próbáltuk biztosítani, hogy intézményeink ne álljanak le, hanem tegyék a dolgukat, segítsék a bajban levőket. A fent nevezett eszközökből juttattunk sokgyermekes családoknak és magányos idős embereknek is. A tavasz beálltával, hála Istennek, az áramhiány megszűnt.

Szt Márton KaritászTavasszal vetőmagokkal segítettünk a gazdákat. Elmondhatjuk, hogy a fennálló helyzet ellenére, különböző projektek segítségével a mai napig sikerült mindegyik intézményünket folyamatosan működtetni. Támogatóink közül külön figyelmet érdemel a KFMA, akik már évek óta, jóban- rosszban mellettünk állnak és kitartóan segítik munkánkat, és akikre mindig számíthatunk! Isten áldja őket, munkájukat, a velük való eredményes együttműködést!

Pin It
   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo