A Ferences Misszió  

   

Hogyan pályázhat?  

   

ofm new

   

kolostor logo

   
Fehér Ferenc

Az Egyházmegyei Szent Márton Karitász legfőbb feladata a rászorulók megsegítése. Célja nem változik a karantén időszakában sem.
Milyen új feladatokat, nem várt kihívást hozott a jelenlegi rendkívüli helyzet? Erről kérdeztem Fehér Ferencet, az intézmény igazgatóját.

- A Karitász eddig is szociálisan érzékeny volt a szegényebbek problémái iránt, most viszont még jobban igyekszik odafordulni a kiszolgáltatottabbak, idősek, betegek felé – kezdte összefoglalóját az igazgató, majd kifejtette, hogy a vírus terjedése elején, még a karantén előtt legfontosabb feladatuknak tartották a sürgősebb projektek lebonyolítását, lezárását. Így sikerült még időben kézbesíteni a Szent Márton ösztöndíjakat, valamint a krízis segélyprogram 1500 rászorulójának rendszeres, 2020-as évre szóló támogatását is megszervezték.

Fehér Ferenc jó hírnek nevezte azt is, hogy bár a karitász által fenntartott ingyenkonyhák bezártak, de működésük mégsem állt le. A szakácsok továbbra is megfőzik az ebédet és ételhordóban kihordják a rászorulóknak. Ez a szolgálat nem csak a testi táplálék szempontjából fontos, hanem azért is, mert az otthon rekedt, sokszor internetes elérhetőséggel nem rendelkező idősebb személyeknek egyrészt felüdülést jelenthet egy-egy látogatás, másrészt a karitász munkatársai nyomon követhetik egészségügyi és lelki állapotukat, megkérdezhetik, hogy miben lehetnek segítségükre. Ugyanakkor nehézséget okoz az, hogy a találkozás nem lehet közvetlen, csak távolabbról válthatnak néhány szót, hiszen a karitász munkatársainak is be kell tartaniuk a vírus terjedésének megfékezését elősegítő előírásokat.

Nehézséget jelent az is, hogy egy világméretű karanténról van szó, ezért Kárpátalja most leginkább saját magára számíthat. Az anyaországi és külföldi támogatások legtöbbjét határozatlan időre leállítják. Ez okból az óvodafejlesztési és egyéb program építkezéseit valószínűleg szüneteltetni kell.

A karitász igazgatója a közeljövőre nézve is egyre több feladatot lát:

– Egy-két hónapon belül valószínűleg tömegessé válik a szegénység, hisz egy előzetes kijevi felmérés szerint az emberek körülbelül – negyven százaléka (nem számítva a külföldről hazatérteket) veszíti el a munkahelyét ebben az időszakban. A kárpátaljai megyei egészségügy vezetősége is tőlünk kér segítséget a majdani betegellátáshoz: olyan épületeket szeretnének, ahol el lehetne helyezni a betegeket, továbbá olyan önkéntes személyek jelentkezését várják, akik – akár egészségügyi végzettségük nélkül is – részt tudnak vállalni az ápolók munkájában – hívta fel a figyelmet az igazgató.

Pár hét alatt nagyot változott a világ. Viszont annál több odafigyeléssel, gondoskodással fordul a Szent Márton Karitász az emberek felé, minél nehezebb a helyzet, s igyekszik megtalálni azokat a lehetőségeket, melyekkel megkönnyíti a rászorulók életét.

 


Bunda Fehér Rita
Kárpátalja.ma

Aki adományt szeretne felajánlani a Szent Márton Karitász számára, az megteheti a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványon keresztül is az alapítvány hivatalos számlaszámára utalva:


Erste Bank Hungary Zrt.
1138 Bp. Népfürdő u. 24-26.

Számlaszám:
11991102 - 02119070 - 00000000 (HUF)

Nemzetközi utalásnál:
IBAN HU90 1199 1102 0211 9070 0000 0000
(erre a számlára bármilyen devizanemben indítható utalás)

SWIFT kód: GIBAHUHB

 

Pin It
   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo