A Ferences Misszió  

   

Hogyan pályázhat?  

   

ofm new

   

kolostor logo

   

IMG ccbd9fc72fa5044c808b45da1cd6ea51 VIstennek legyen hála a körzeti krízis segélyprogram szokásos kéthavi megbeszélését technikai okok folytán a soron következő megbeszélést az előre jelzett dátumhoz képes korábban tartották meg, így az előrehozott időpont szerencsésnek bizonyult, mivel az Ukrajnában bevezetett karantén előtti napok egyikén zajlott le. Így sikerült időben összegyűlnünk és minden körzeti felelős átvehette azokat a támogatásokat, amivel 1500 rászorulót érünk el rendszeresen.

Ha nem indult volna el a koronavírus járvány, akkor is ugyanúgy elláttuk volna ezeket az igen szegény embereket, azonban most kiemelkedően fontos, hogy ezt sikerült a következő két hónapra megoldani, hiszen akár tömeges lesz a megbetegedések száma, akár nem – nemsokára (talán 1,5-2 hónap múlva) már nagyon nehéz szociális helyzet várható Kárpátalja-szerte. Sikerült a rászoruló, nehéz szociális helyzetben lévő tanulók ösztöndíjának nagy részét is szétosztani a karantén kezdete előtt. Sajnos akadt olyan diák, akinek sehogy sem tudtuk eddig eljuttatni a támogatást, azonban továbbra is keressük erre a megoldást.

IMG 6e0ecff54879fb3ff9f379e0cd369dba VBár nem volt könnyű a helyzet korábban sem, de javarészt elértük a legszegényebbeket - most viszont biztosra vehetjük, hogy tömegessé válik a szegénység, hisz minden bezárt a gyógyszertárakon és élelmiszerboltokon kívül – egy előzetes kijevi felmérés szerint az emberek kb.40%-a veszíti el a munkahelyét. Valamint azok a jelentős számú emberek, akik külföldön dolgoztak, szinte tömegesen érkeztek és érkeznek haza Kárpátaljára, mivel az általános karantén miatt a munkahelyük is szünetel, vagy megszűnt. Eközben várhatóan csökkenni fognak az adományok – ez a tendencia már most látszik és érthető is – mivel nem egy regionális problémáról van szó, – hanem az egész világon terjed a vírus, így a várható krízis globális lesz. Sajnos a szociális intézményeinket is az előírásoknak megfelelően mi is bezártuk, de a biztonságra való nagyobb odafigyelés mellett továbbra is kihordjuk a csomagokat/ebédeket az egyedülálló és fekvő betegeknek, hisz róluk senki más nem gondoskodik sajnos.

Nehéz egyszerre a karantén előírásainak is megfelelni és közben segíteni, a körülmények ezt most nagyon megnehezítik.

IMG 748d4fd1c1230ba6ab8b57e02da5b119 VA Kárpátaljai Megyei Egészségügy vezetősége azzal a kéréssel fordult néhány napja a történelmi egyházakhoz - így hozzánk a Római Katolikus Egyházhoz is – hogy segítséget kérjenek a majdani beteg ellátáshoz, hiszen vannak nagyon komoly problémák. A legnagyobb probléma, amit sajnos senki nem tud könnyen orvosolni az a szakemberek (orvosok, ápolók, rezidensek) hiánya, ez abból is fakad, hogy a tehetségesebb szakemberek közül már szinte mindannyian jóval korábban elhagyták IMG 20191216 173256Ukrajnát, ezért, ha beköszönt a tömeges megbetegedések ideje, akkor katasztrofálissá válhat a helyzet. Most olyan épületeket kérnek tőlünk, ahol el lehetne helyezni betegeket vagy pedig karantén alatt állókat. Az ingatlanok mellet olyan önkéntes személyek jelentkezését várják, akiknek ha nincs is egészségügyi végzettségük, de részt tudnak vállalni az ápolók munkájában. Azt gondoljuk, hogy jelenleg igen nehéz lesz ilyen önkénteseket találni, de egy idő után, akik már átesnek a betegségen és valamilyen szinten immunissá válnak, talán akad, aki jelentkezik az önkéntes szolgálatra.
Fontosnak tartjuk továbbá, hogy ne alakuljon ki gyűlöletkeltés azok ellen, akik tudtukon kívül hozzák be a vírust vidékünkre, hiszen a jelenlegi helyzetben egész Nyugat-Európában leálltak a cégek, vállalkozások, és a sok ukrajnai vendégmunkás rendszeres jövedelmét elveszítve hazakényszerül, így tömegesen özönlenek vissza Ukrajnába, így Kárpátaljára is.

 

 

Fehér Ferenc,
a Szent Márton Egyházmegyei Karitász igazgatója

 

Pin It
   
 

 

online adomanyozas logofacebook logo