Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


A viski cigány közösségi ház tevékenységéről

2010. május

Cigány gyerekek a viski cigánytáborból

A Viski Egyházközségi Karitász korábban egy házat épített a helyi cigánytáborban, ahol a cigányok összejöhetnek imádkozni, misét hallgatni, beszélgetni, érdekes programokban részt venni. A közösségi házban cigánygyerekek számára a Karitász létrehozott egy 4 osztályos iskolát. Ez egy fontos lépés volt a közösség számára. Többen tovább is tanulnak a település más iskoláiban. A karitász a gyerekek számára ebédet is biztosit.

A cigány közösségi házban a gyerekeket hitre, szeretetre, irásra-olvasásra, jó modorra probáljuk nevelni, és biztosítjuk számukra a létfontosságú napi egyszeri meleg étkezést.

A téli tüzelő bezserzéshez, feldolgozásához hózátartozik az, hogy a tűzelőfát fel is fürészeljük, sorba rakjük és elraktározuk. Téli időszakban a tantermek fütésére használjuk. Próbáljuk arra nevelni a tábor lakóit, hogy ne lopjanak, ne törjék fel az imaházat, ne szemeteljenek. Továbbá kérjük, hogy vegyenek részt az épület időnkénti karbantartásában, amely évente egyszer meszelést, ablak- és padlófestést és az esetleg kitört ablaküvegek cserélyéből áll. Emellett sok egyéb apro munkát is elvégeznek, amelyek az imaház müködését biztositják. Részleges gyógyszerellátásal is foglalkozunk a cigány családok betegjei részére, de erre a tevékenységre más forrásokból kapunk támogatást. A busz karbantartását bérmentesen végezük, csak az alkatrészeket vásároljuk meg a támogatásból. Az autobusz igen sok célra használjuk a cigányok segítése során: betegek szálitára, halottak haza szálíitása a huszti halottas házbol, kirándulnás stb.

...a gyerekeket hitre, szeretetre,
irásra-olvasásra, jó modorra
probáljuk nevelni

A cigánytáborban sokszor váratlanul merül fel olyan szükség, amelyet haladéktalanul kell orvosolni. Ilyen helyzet, amikor tél kelős közepén kitörik az ablakot, amit természetesen rögtön helyre kel álitani. Máskor egy-egy többgyermekes családnál elfogy a tűzelő, ilyenkor azonnal beszerezzük a tűzelőtfát és segítünk felaprítani.

A cigány táborban Karitász az a szervezet, amely minden problémát igyerszik megoldani a lehetöségeihez mérten. Nagy egítségünk Sándor, ő egy cigányember, aki a táborban lakik és minden problémáról tud. Vele együtt igyekszünk segíteni a cigányokat.

Az imaház konyhájában készitjük el a gyerekek számára a meleg ételt. Esténként imaóra után édességet osztunk a gyerekeknek. A hitoktatás egész évben müködik.

Tevékenykedésügünkkel igyekszünk megkönyiteni a nehézsorsú cigánygyerekek életét. Részeredmények már vannak - 90 gyerek már befejezte az első 4 elemi osztályt.

Gór József
a viski karitász vezetője


további fotók a viski cigányok életéről...[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009