Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


A "Fény és Öröm" Gyertyaöntő Foglalkoztató Műhely megnyitása Kárpátalján

2010. április

Szabó István beszéde közben

A "Fény és Öröm" Gyertyaöntő Foglalkoztató Műhely az első olyan nappali foglalkoztató Kárpátalján, amely értelmileg sérült emberek számára nyújt értelmes időtöltési lehetőséget. Az ünnepélyes megnyitóra 2010. április 17-én került sor a Felső-Tisza-vidéken lévő Visken.

Az intézmény létrejöttét a Kárpátaljai Szent Márton Egyházmegyei Karitász segítette. "A gyertyaöntő műhely ötlete akkor született, amikor a cseh Caritas Znojmo gyertyakészítésre alkalmas felszerelést és eszközöket ajánlott fel nekünk, hogy felszereljünk velük egy olyan műhelyt, ahol értelmileg sérült emberek végzik a gyertyaöntést" - mondta el Fehér Ferenc, az Egyházmegyei Szent Márton Karitász igazgatója. Szabó István viski lakos pedig a szülőktől örökölt házát ajánlotta fel a műhely kialakítására, aki egyben a projekt koordinátoraként tevékenykedik.

Majnek Antal püspök a megnyitón

Az ünnepi megnyitón jelen voltak Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, Evzen Adamek, a cseh Caritas Znojmo igazgatója és felesége, Hanna, aki a kárpátaljai segítőket betanította, Král Edit budapesti gyógypedagógus, aki 1994 őszén indította el Kárpátalján a Hit és Fény közösségeket, és a megnyíló műhely felújítási költségekhez is segített Magyarországon adományokat gyűjteni. A megnyitó során Rácz István helyi római katolikus plébános és Jenei Károly, a helyi református gyülekezet lelkésze megáldották a műhely épületét.

Szabó István a műhely vezetője, - akinek fia, Gábor Down-szindrómás, és akit szintén foglakoztatnak majd a műhelyben - elmondta:

A képen látható gyertyák
már a műhelyben készültek.

nem volt könnyű eljutni a műhely megnyitójáig, felújítani azt és a megfelelő feltételeket kialakítani, de nagy lelkesedéssel koordinálta és végezte a felújítási munkálatokat családjával együtt. Mint elmondta, a műhely működése elsősorban nem profitorientált lesz. Igyekeznek olyan légkört és körülményeket teremteni, hogy a sérültek jól érezzék magukat, és szívesen dolgozzanak itt segítőikkel. Így a műhely működéséhez további adományokra is szükség lesz.


[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009