Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


A 2009. év a Munkácsi Szent István Katolikus Líceumban

2010. március

a líceum főépülete

A 2008-2009-es tanév II. félévét 2009 januárjában a Magyar Kultúra Napjának méltatásával kezdtük.

Február 13-án diákjaink farsangi bált rendeztek a líceumban, s e hónapban nálunk rendezték a megyei Kazinczy szépkiejtési verseny középdöntőjét is.

Március 15-én a Nyíregyházi Szent Imre Gimnáziummal közösen ünnepeltünk a podheringi emlékműnél. E hónapban tantárgyi hetet tartottunk ukrán nyelvből.

Március 26-án a Nyíregyházi Szent Imre Gimnázium egy nagyon szép és tartalmas jótékonysági koncertet szervezett a megyeháza dísztermében líceumunk tornateremmel és étkezdével való bővítésének támogatására.

A líceum diákjai április 3-5. között közös lelkigyakorlaton vettek részt Szinyákon, ezt követően pedig Korláthelmecre utaztak, hogy a többi kárpátaljai zarándokkal együtt részt vegyenek az immár hagyományos keresztúton.

Gulácsy Éva tanárnő, és néhány diák Isaszegre utazott, s képviselte intézményünkiet az ünnepélyes megemlékezésen.

Április 24-én a Nyíregyházi Szent Imre Gimnáziummal és a Szatmárnémeti Hám János Teológiai Iskolaközponttal közösen egy természetvédelmi konferenciát szerveztünk Munkácson. Április 29-én az I. és II. évfolyam vidám búcsúztatót rendezett a harmadikosok számára.

Május 16-án a volt a felvételi, június 25-én a pótfelvételi. 16 diákot vettünk fel.

Diákjainknak művelődésre is volt alkalmuk. Május 19-én színházlátogatás volt, a Beregszászi Nemzeti Színház Paszternak Doktor Zsivago c. regényének színpadi változatát nézték meg. Május 28-án az I. és II. évfolyamosok az Ungvári Szent Gellért Kollégium diákjainak A kis herceg c. feldolgozását élvezhették.

A tanévet május 29-én szép és hangulatos ünnepséggel zártuk. Diákjaink a nyár folyamán az anyaországban, Sátoraljaújhelyen és Mogyoróskán, valamint Olaszországban, Bresciában táboroztak.

a bustyaházi gólyatábor résztvevői

A 2009-2010-es tanévet az elsősök gólyatáborával kezdtük augusztus 21-24 között Bustyaházán, amit szülői értekezlet követett. Az I. évfolyamon a hittant Michels Antal atya tanítja, aki már a gólyatáborban megismerkedett leendő tanítványaival.

Szeptember elsején volt az ünnepélyes tanévnyitó szentmise. A tanévet 44 diákkal kezdtük, s a tanév elején elkészültek az iskolai formaruhák.

Októberben megemlékeztünk a tanítók napjáról. A hónap elején fogadtuk az anyaországi Oktatási Minisztérium küldöttségét. Megemlékeztünk az aradi vértanúkról és az 1956-os forradalom eseményeiről. A diákok faliújságot, plakátot készítettek.

Novemberben 3 hetes karantén volt. November végén és decemberben zajlottak Szinyákon, festői környezetben hagyományos lelkigyakorlataink, melyeken a diákok évfolyamonként külön-külön vettek részt.

Decemberben került megrendezésre a fizika hete, s diákjaink meglátogatták a tiszakeresztúri árvaházat is, ahol átadták gyűjtött ajándékaikat.

A tanév folyamán eredményesen vettünk részt városi és megyei tantárgyi vetélkedőkön, valamint a Magyar Pedagógusszövetség által szervezett megmérettetéseken.

A félévet december 23-án a templomban rendezett szép karácsonyi ünnepséggel zártuk.

Az évi tervet teljesítettük. Építkezésünk is jól haladt, pályázati pénzből sikerült a fizika szaktantermet újabb eszközökkel gazdagítani, de kaptunk támogatást térképekre, könyvekre, szótárakra, számítógépekre is, a megyei tanügytől két nyomtatót kaptunk.

Bár 2009 szeptemberétől elvesztettük az állami támogatást, a líceumot sikerült működtetni. Fő támogatóink voltak: a Franciscaner für Mittel und Osteuropa, a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány, a Miniszterelnöki Hivatal, az Oktatási Minisztérium, a Renovabis és a Szülőföld Alap.

A támogatásokat ezúton is köszönjük.

Kristofori Olga igazgató


[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009