Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


Mentálhigiénés alapképzés Nagydobronyban

2010. március 22.

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) közös szervezésében március 18-21. között mentálhigiénés alapképzésre került sor a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthonban 16 kárpátaljai pedagógus részvételével.

A képzés során a résztvevők sokszínű programokon - előadások, csoportfoglalkozások, játék, tréning - vettek részt. A programokat anyaországi szakemberek koordinálták: a Magyar Mentálhigiénés Szövetség (MAMESZ) képviseletében Buza Domonkos elnök és Simon Gabriella elnökségi tag.

A mentálhigiéné szó, amely lelki egészséget jelent, - akárcsak a testi egészség - nem elhanyagolható. A szervezők célja ezzel a képzéssel az volt, hogy megalapozódjon a pedagógusok mentálhigiénés szemlélete, fejlődjön a személyes hivatásbeli készsége és erősödjön az iskolai problémák iránti érzékenysége.

A képzés egyik fő irányvonala a gyermekközpontú oktatás volt, melynek lényeges szempontja, hogy a tanár beleélje magát a gyerek, a tanuló helyzetébe. Csoportbeszélgetések keretében a résztvevők ún. esetmegbeszéléseken vitatták meg az oktatási folyamatban felmerülő problémás helyzeteket, melyek kapcsán a koordinátorok adtak számukra hasznos tanácsokat. A pedagógusok különböző játékos foglalkozások keretében megtapasztalták, hogyan lehet elsajátítani az empátiát, melynek birtokában könnyebb megérteni a gyermeket, ezáltal pedig könnyebben lehet őt irányítani és így az iskolai oktatásban nem elhanyagolható fegyelmet fenntartani.

A képzés másik pillértémájaként a pedagógus lelki egészsége, ezen belül az azt fenyegető veszélyek szerepeltek. Magyarországi statisztikák szerint a pedagógusok 25 százaléka munkájuk első öt évében "kiég": különböző okoknál fogva belefárad a munkájába, nem talál benne örömet. A képzésen többek között hasznos tanácsok hangzottak el arra vonatkozóan, hogyan lehet a korábbi lelkesedést visszanyerni, a problémás helyzeteket kezelni. Ennek lényeges feltétele az önismeret, hogy magunkból kiindulva próbáljuk lelki egészségünket orvosolni.

A képzés keretében ún. utótalálkozóra is sor került, amikor is a korábbi mentálhigiénés képzések résztvevői vettek részt és beszámoltak be az itt elsajátított tapasztalatok gyakorlati alkalmazásának eredményeiről. Mint elhangzott, a szervezők április folyamán terveznek még egy ilyen utótalálkozót.

A képzés megrendezésének költségeit a Nemzeti Civil Alap (NCA) biztosította.

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009