Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Első alkalommal adták át december 7-én a Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap díjait

2013. december 9.

Az ünnepségnek a Munkácsi 3. sz. Rákóczi Ferenc Középiskola biztosított helyszínt.
Az alapot Kiss Gyula kárpátaljai születésű tanár hozta létre 2012-ben a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány (KFMA) keretein belül. A pénzalap három fő célkitűzése a magyar néptánc oktatásának támogatása és a rovásírás oktatásának segítése a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban, valamint a magyar nyelv és irodalom, illetve a magyar történelem iskolai oktatásában kiemelkedő teljesítményt elért kárpátaljai pedagógusok jutalmazása. Idén a a magyar néptánc oktatásának támogatásához a Magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság is jelentős összeggel járult hozzá.

Balról jobbra:
Kacsó András, Balogh Dénes és Kis Gyula

Az ünnepségen a helyszínt adó iskola igazgatója, Schink István és Fehér Ferenc, a Munkácsi Szent Márton Karitász igazgatója is részt vett. Az alkalmat Kacsó András, a KFMA kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Az alapítványt 1990-ben hozta létre a Ferences Világi Rend Kárpátalján, s azóta csaknem 700 millió forint támogatást nyújtott a vidék magyarságának. Az alapítvány az összekötő szerepét vállalta a támogatottak és az adakozók között. A kisebbség-többség kérdésénél Kacsó András fontosabbnak nevezte a létkérdést: élő közösség legyen, amely értékeket ápol és közvetít. Ebben lehet segítség a pénzalap díja. Balogh Dénes, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja köszönetét fejezte ki az iskoláknak, tanároknak és diákoknak a külhoni magyarság megmaradásáért folytatott fáradhatatlan munkáért. Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője a kisebbségi létről osztotta meg gondolatait. A kisebbség egy életen át tart, a kárpátaljai magyarság viszont már úgy megedződött nehéz sorsában, hogy nem is érzi hátrányos helyzetét. A pedagógusok a „nemzet napszámosai", akik a körülmények ellenére is továbbörökítik a magyar identitást Kárpátalján. Ők azok, akik eldöntötték: mindent megtesznek népünk megmaradásáért ezen a vidéken.

Kiss Gyula tanár úr a díjak átadása előtt azokról a benyomásokról beszélt, amelyek a pénzalap létrehozására ösztönözték. A magyaroknak meg kell mutatniuk az ősöktől kapott értékeiket, kultúrájukat – nem szabad magunkat kisebbnek éreznünk a világ előtt! A bibliai Dávidnak királyi lelke volt, de királyi ruhára nem futotta; az idő viszont meghozta a megérdemelt díszes öltözetet. A pénzjutalom célja is hasonló, a királyi lelkeket kívánja ösztönözni, és közelebb juttatni a lelkükhöz méltó öltözethez. Az alap létrehozásának másik oka a tanár úr személyes tapasztalata: pályája során tanúja volt, ahogyan az idegen nyelvű iskolába járó gyermekek a borostyánhoz válnak hasonlóvá, amely kúszik, de nem tudja, hová tart. A pénzjutalommal a magyar iskolákban a gyermekeket magyar kultúrára tanító pedagógusokat szeretnék ösztönözni, hogy ne adják fel, mert csak lelkes tanárok nevelhetnek lelkes ifjúságot.

Az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola
néptánccsoportja

A díjakat Kacsó András nyújtotta át először azon diákok felkészítő tanárainak, akik a KPMSZ által szervezett Karádi helyesírási verseny, az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny, a Költészet napi szavalóverseny, a Drávai Gizella nyelvhasználati verseny, a Kazinczy szépkiejtési verseny, valamint a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség által szervezett Forrai Sándor rovásírásversenyen első helyezést értek el. A díjazottak a következők: Barta-Nyisták Gabriella (Beregszászi Magyar Gimnázium), Kovács András (Nagyberegi Református Líceum), Czébely Lajos (Viski Kölcsey Ferenc Középiskola), Katkó Éva (Beregszászi 6. sz. Általános Iskola), Bakó Katalin (Mezőkaszonyi Középiskola), Bíró Irma (Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola), Zsoldos Anita (Gáti Kovács Vilmos Középiskola), Katona-Mironova Berta (Nagydobronyi Középiskola), Riskó Márta (Beregszászi Magyar Gimnázium), Palkó Adrien (Verbőci Középiskola), Bíró Gabriella (Derceni Középiskola), Szeles Viktória (Viski Kölcsey Ferenc Középiskola) és Kovács Ágota (Csomai Középiskola). Ezután a Kedvenc kárpátaljai tanárom és tanítóm 2013 díjak átadása következett. A nyerteseket internetes szavazás alapján választották ki 102 tanár és 29 tanító közül. Egy hónap alatt ötezer látogató csaknem kétezer szavazatot adott le. A tanár kategóriában Bimba Csilla bátyúi történelem tanárnő lett a győztes, a tanítók közül pedig Ruszinkó Andreára (Bátyúi Középiskola) szavaztak a legtöbben.

Az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola
néptánccsoportja

A magyar néptánc oktatásának, támogatásának és elősegítésének jegyében meghirdetett pályázat díjainak átadása előtt Perduk János beszélt a kárpátaljai magyar tánckultúra szerepéről. Csaknem huszonöt éves munka eredményét láthatjuk a színpadokon a ma működő néptánccsoportok munkájában. Nagyon fontos a minőség: a gyermekeknek a kultúra legjavát kell adni, nem szabad megelégedni a silánnyal. Ezért díjazták most is az autentikus magyar néptáncot népszerűsítő csoportok vezetőit. A Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap díját vehették át: a Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola néptánccsoportja, a kisbégányi Szivárvány néptánccsoport, a mezőgecsei Kék violák, a Nagyszőlősi 3. sz. Perényi Zsigmond Középiskola néptánccsoportja, az Orchidea téglási amatőr néptánccsoport, a Verbőci Középiskola néptánccsoportja, a viski Szivárvány, a Técsői Magyar Tannyelvű Középiskola néptánccsoportja, a Beregszászi 4. sz. Kossuth Lajos Középiskola alakuló Bóbita néptánccsoportja, a kisdobronyi Szivárvány és az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola néptánccsoportja.

A néptáncsoportok pályázati díjához a Bethlen Gébor Alapkezelő Zrt. is hozzájárult 700.000 Ft. vissza nem térítendő támogatással.

A díjátadó ünnepség koncerttel folytatódott: az Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola néptánccsoportja bizonyította tudását a színpadon. A zenét a Csipkés zenekar biztosította.


A Magyar Kultúráért Kárpátalján pénzalap 2013-as projektjéről
BESZÉLGETÉS TÖRÖK DÉNESSEL
a KFMA kurátorával

MEGHALLGATOM!

(elhangzott 2013. december 15-én)
Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009