Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések

Beszámoló az ungvári járási cigánypasztorációról

2012. október

házasságrendezés

A Szent Márton Karitász a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány jóvoltából 4 éve foglalkozik cigánypasztorációval az ungvári járásban. Ez azóta egy kicsit módosult, ugyanis mára már a munkácsi járásban is foglalkozunk hasonló jellegű tevékenységgel. Az ungvári járásban Homokon, Koncházán és részben Gálocson, a munkácsi járásban pedig Pósaházán tevékenykedünk.

Homokon továbbra is Horvát Béla foglalkozik a helyi római katolikus roma közösséggel. Feladata a gondnokság, mely magában foglalja az imaház rendbentartását, az udvar tisztítását, téli időszakban pedig az imaház fűtését is. Ezen felül hitoktatói munkát is végez. Hetente háromszor, szerdán, pénteken és vasárnap Homokon tart hittanórát. Emellett a helyi családokat is szívesen látogatja. Hetente egyszer Gálocsra is bejár, ahol Béres Ágnessel közösen tartanak hitoktatást. Havi egy-két alkalommal Minajban is meglátogatja a cigány híveket, ahol együtt Szentírást olvasnak, imádkoznak és énekelnek. Többször jár Szürtében és Ráton is, ahol ugyan kevés roma család él, de ők nagyon nyitottak.

Koncházán a közösséggel Lakatos Róbert foglalkozik. A gondnoki teendők mellett ő is foglalkozik hitoktatással. Heti három alkalommal tart hittanórákat: szerdánként együtt imádkoznak, valamint alkalomadtán házasságkötésre való előkészítés is folyik, pénteken közösen rózsafűzért imádkoznak, vasárnap pedig ünnepi liturgiát tartanak és dicsőítenek. Gálocson a cigánypaszorációs munkában már több ember is bekapcsolódott, akik szívügyüknek tekintik roma testvéreink felkarolását. Ebben az évben ők Önállóan próbálják folytatni a cigánypasztorációs munkát, mi pedig szükség esetén segítjük őket.

Ugyancsak ettől az évtől indítottunk el egy programot Pósaházán, melynek keretén belül gyógyszerekkel segítjük a rászorulókat. Ennek a programnak legfőbb segítője a Szlovákiából érkezett Pájerszka Katalin, aki szívvel-lélekkel végzi cigánypasztorizációs munkáját amellett, hogy az egyházi tevékenységekben is fontos szerepet vállal. Önkéntes munkája nagy segítség számunkra, hiszen hetente több alkalommal is kijár a pósaházai roma közösséghez, mindennapos kapcsolatban van velük, így jól ismeri a helyzetüket és tisztában van a problémáikkal. Fontos megemlítenünk, hogy a pénzt nem közvetlenül a rászorulók kezébe adja, hanem a szükséges gyógyszereket ő maga vásárolja meg számukra. Az egyházon belül más önkéntes is tevékenyen részt vesz a pósaházai cigánypasztorációs munkában. Az ő munkája is rendkívül fontos, mivel írni és olvasni tanítja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Amióta részt vesznek a roma közösség mindennapjaiban, több fiatalban támadt fel az érdeklődés az Isten iránt és így többen járnak a vasárnapi szentmisékre is.

Nagyon hálásak vagyunk a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványnak, hogy segítette eddigi munkánkat és hozzájárult ahhoz, hogy újabb programmal gyajapítsuk cigánypasztorizációs tevékenységünket

Fehér Ferenc


Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on![vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009