Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések

Beszámoló a Szent Márton Karitász tevékenységéről

2012. október

a Szent Márton Karitász
központi irodája

Hálásan köszönjük támogatásukat, melynek révén intézményünk 2012 első felében is tovább folytathatta karitatív tevékenységeit.

A Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány működésének célja, hogy megkönnyítse a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó oktatási és szociális intézmények működését és biztosítsa a feltételeket, hogy saját programjaink is működhessenek. Tevékenységi körünk elég széles sávban mozog. Nagyobb kategóriákra osztva - segítjük a programokhoz szükséges anyagiak előteremtését, segítjük az információ áramlást, stratégiai tervekkel és koordinációs munkával segítjük a struktúra hatékonyságát, képviseleti feladatokat látunk el, törekszünk a problémák megismerésére és megoldásainak kieszközlésére, különböző szervezési megoldásokat igyekszünk kitalálni bonyolult helyzetekben, új irányokkal ismerkedünk, ami a karitatív-szociális munkát illeti.

A koordinációs munkánk segítségével intézményeink jóval több információhoz, lehetőséghez és ezáltal pénzhez jutnak, működésük fenntartása a mi működésünk nélkül nagyon megnehezülne, egyes esetekben lehetetlenné válna.

A teljesség igénye nélkül a következő programokat és tevékenységeket folytattuk ill. folytatjuk 2012-ben:

♦ szenvedélybetegek segítése - alkoholista betegek részére rendezünk negyedévente lelkigyakorlatot

♦ betegek segítése - szegény családból származó gyermekek (ritkább esetben felnőttek) műtétjeinek vagy kezeléseinek támogatását szolgálja. Az elmúlt évben 25 esetben tudtunk segíteni

♦ közreműködünk a kőrösmezői, a gyertyánligeti, nagybocskói, aknaszlatinai, técsői, huszti, munkácsi karitászok pályázatainak lebonyolításában

♦ az év folyamán sokat foglalkoztunk a bustyaházi óvoda körüli problémákkal

♦ külföldről humanitárius segélyszállítmányokat fogadunk és osztunk el az egész megye területén (intézményeink szükségleteire, továbbá iskolák, óvodák, plébániák, non-profit szervezetek részére)

♦ működtetjük az ösztöndíj programot, amely az ukrajnai felsőoktatási intézményekben tanuló szegény sorú de tehetséges kárpátaljai katolikus magyar diákok részére nyújt lehetőséget. A kiírásunk félévente jelenik meg. (2011 két féléveben összesen 70 pályázat érkezett be és ebből 52 diákot tudtunk támogatni, akik átlagosan 35 ezer forint értékű ösztöndíjat kaptak)

♦ folytatjuk a munkácsi karitász ház átépítését

♦ szegény sorsú nagycsaládoknak rendszeres segítséget adunk élelmiszerben, beiskolázásban vagy egyéb szükségleteikben. Cseh családok fogadják örökbe távolból ezeket a családokat és mi bonyolítjuk le a segítségnyújtást, jelenleg 25 ilyen családdal foglalkozunk

♦ a szlovákiai Usmev ako dar szervezettel együttműködve működtetjük a krízisben lévő anyák otthonát Szerednyén, ahol több család kapott ideiglenes szállást az elmúlt év folyamán

♦ Visken továbbra is működtetjük a gyertyaöntő műhelyt, ahol összesen 14 fogyatékossal folynak foglakozások. A műhely vezetőjét választották tavaly év elején az év emberének Visken

♦ Ráton közreműködtünk a rehabilitációs központ építésében

♦ anyagiakkal segítjük az életvédő Pro-life program működését. A program eredményeképpen Munkácson napi 7-10-ről jelenleg napi 2-re csökkent az abortuszok száma a program 3 évvel ezelőtti indulásához képest. Ungváron pedig 55%-kal csökkent az abortuszok száma!

♦ munkatársunk Deák Kornélia továbbra is működteti a munkácsi Hit és Fény közösséget, ahol értelmi fogyatékosokkal foglalkoznak.

♦ Foglalkoztunk a líceum különböző problémáival. 2 diákot sikerült egy hónapra nyáron az USA-ba kijuttatni nyelvgyakorlás céljából. A toborzás ugyan nem úgy sikerült ahogy terveztük (a személyes megszólítás minden magyar iskolában elmaradt) de mégis voltak jelentkezők és 2012 szeptemberében 13 diákkal indult a 8. osztály, a 10. osztályba pedig 34 jelentkező volt amiből 24 diákot vettek fel.

♦ Egy EU-s programban vettünk részt 2011.január és 2012. május közötti időszakban, aminek témája a hagyományőrzés. A fancsikai óvoda vett részt ebben ukrán részről, az adminisztrációt mi végeztük. Jelenleg a lezárt program rengeteg papirral járó elszámolásával vagyunk elfoglalva.

♦ 2012 szeptemberében negyedik alkalommal készülünk a Csehországi Znojmo-ba az ottani Caritashoz néhány munkatárssal (akik eddig még nem voltak) tanulás, intézmények látogatása és tapasztalatcsere céljából

♦ A hat cigánytáborban (Beregújfalú, Homok, Koncháza, Minaj, Gálocs, Pósaháza) zajló karitativ jellegű munkák pénzügyeit, pályázatait és valamilyen szintű koordinációját is mi intézzük. Újdonság hogy 2011 őszétől az eddig rossz körülmények közt működő pósaházi cigánytáborban lévő ingyenkonyha pénzügyeinek intézése is hozzánk került, itt 100-an ebédelnek hetente háromszor.

♦ 2012. szeptember 1-jén megnyílt a huszti rehabilitációs központ

♦ közreműködünk a rahói családi típusú gyermekotthon kialakításában amely várhatóan 2012 december 1-én indul.

Úgy gondoljuk, hogy az ilyen akciókkal tudjuk támogatni azokat az egyházközségeket, amelyek hajlandóak időt és fáradságot szánni a közösségük segítésére és épülésére. Reméljük, hogy a 2012-s év utolsó negyedéveben különösebb nehézségek és váratlan események, áremelkedések és problémák nélkül tudjuk folytatni tevékenységünket.

Fehér Ferenc
intézményvezetőOssza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on![vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009