Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Jó volna mindenkin segíteni!

Beszélgetés Csizmadia Szilviával, az Ungvári Karitász vezetőjével

2014. június

Csizmadia Szilvia

Folytatjuk rovatunkat a Kárpátalján működő Karitász szervezetek és vezetőik bemutatásával. A mostani interjúban Csizmadia Szilviával történt beszélgetést olvashatják.

– Kedves Szilvia, mindenekelőtt kérem, meséljen magáról.

– 1959-ben születtem Gálocsban. Szüleim vallásos, rendes emberek voltak. Van egy húgom, aki kilenc évvel fiatalabb nálam, ő Magyarországon él. A középiskola elvégzése után könyvelői tanfolyamot végeztem, majd az ungvári műszergyár számfejtő központjában dolgoztam húsz évig. Itt ismerkedtem meg leendő férjemmel. 1982-ben házasodtunk össze, így kerültem Ungvárra. Két fiam van, ők már nősek, s már egy unokánk is van.

Amikor a gyár tönkrement, az én munkám is megszűnt, így több időm volt, gyakran jártam a plébániára, mivel az akkori plébános, Bohán Béla atya megkért, hogy segítsek a plébánia karitatív munkájában. Ő alapította meg az ungvári egyházközségben a Karitászt. Béla atya többek között nekem is ajánlotta, hogy végezzem el a felnőtt hitoktatóképző tanfolyamot. El is végeztem, s immár kilenc éve hitoktatóként tevékenykedem. Emellett az ungvári plébánián irodavezetőként is dolgozom.

– A Karitásszal hogyan került kapcsolatba?

– Mint említettem, már évek óta bejártam a plébániára, hogy különböző karitatív munkákban segédkezzek. Szívesen és örömmel végeztem ezeket a feladatokat. A hitoktatóképző elvégzése után megkérdezték tőlünk, ki milyen szolgálatot szeretne, tudna vállalni az egyházközségben. Én akkor azt mondtam, hogy egy idősek otthonának létesítése az álmom. Ezután eltelt egy kis idő. 2000-ben megkérdezték, elvállalnám-e az ingyenkonyha vezetését, mivel az akkori vezető már elég idős volt. Gondolkodtam rajta, majd elvállaltam.

az ingyenkonyha látogatói

– Milyen tevékenységet folytat az Ungvári Karitász?

– A Karitász fő tevékenysége az ingyenkonyha működtetése. Hetente három alkalommal ebédet főzünk a rászorulóknak, öregeknek és betegeknek. Akik el tudnak jönni, eljönnek az ingyenkonyhára, akik nem tudnak, azoknak az önkénteseink hazaviszik az ebédet. A konyhán a kamilliánus családhoz tartozó önkéntesek főznek. Ők az ungvári onkológiai klinika betegeinek is visznek hetente egyszer zsemlét és más szárazélelmiszert.

Egyre nehezebb a szociális helyzet, egyre több a rászoruló, igyekszünk mindenkinek juttatni az ebédből, élelmiszerekből.

Az ingyenkonyha mellett tárgyi adományokat is gyűjtünk és osztunk a rászorulóknak, főleg ruhaneműt. Ruhaneműt a város lakóitól kapunk, külföldi segélyszállítmányok hozzánk nem érkeznek.

Egy projekt keretein belül karácsonykor és húsvétkor szárazélelmiszer-csomagokat is szoktunk készíteni, amelyeket a rászoruló családokhoz viszünk. Sajnos anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy gyakrabban tegyük ezt, így mindössze a két nagy ünnepkor tudjuk ezt megtenni.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Idén nagy örömünkre a püspökség támogatásával megvásároltunk egy ingatlant, ahol a jelenlegi projektjeinket, többek között az ingyenkonyha működtetését fogjuk folytatni, mivel a mostani épület nagyon rossz állapotban van, egyre nehezebb körülmények között tudunk ott dolgozni. Az új épületben még folynak a felújítási munkálatok, de reményeink szerint ősszel már sikerül oda átvinni az ingyenkonyhát és a többi tevékenységet is.

Utánpótlás terén sajnos az a tendencia, hogy az önkéntesként segíteni akarók száma csökken. A jelenlegi önkéntesek egyre idősebbek. Fiatalabbak nem nagyon jelentkeznek. Fontosnak tartom, hogy eddigi munkánkat a mostani szinten tudjuk folytatni. Jó lenne, ha mindig lennének önkéntesek, akik segítik a szociális munkát. Jó volna minden rászorulónak segíteni.

Az interjút készítette:
Bunda Szabolcs
Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009-2014