Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


Templombúcsú Rahón

2011. június
A rahói Nepomuki Szent János Plébániatemplom 2011. május 14-én ünnepelte 186. búcsúját. Az ünnepi szentmise nagy esemény és örömünnep volt nem csak a rahói római katolikusoknak, hanem a vidék magyarságának is.

Az idei ünnepi szentmise főcelebránsa Kinczel István felsővisói plébános volt (Szatmári Egyházmegye). A felsővisói plébánia történelme nagyon összefügg a rahóival, hiszen ebbe a városba is az 1770-es években telepítette Mária Terézia császárnő a zömében római katolikus vallású cipcereket, amivel elkezdődött a római katolikus egyház megszervezése, sőt a két plébániát egyszerre, 1810-ben alapított Klobusiczky Péter szatmári püspök. Ünnepi szentmisénket jelenlétével megtisztelte Magyarország kijevi nagykövete, Bayer Mihály Úr és felesége, Tóth István beregszászi főkonzul, valamint Budapest-Lipótváros és Deszk testvértelepülések delegációja. Az ünnepi szentmisére zarándokok is érkeztek a környező településekről. A vendégeket a "Fermata Fúvószenekar" fogadta a templom előtti téren, majd a magyar és az ukrán himnuszok elhangzása után Jaroslav Dumen polgármester köszöntötte az atyákat és a vendégeket.

A szentmise szentbeszédében Kinczel István plébános úr arra hívta fel mindnyájunk figyelmét, hogy akárcsak Nepomuki János idejében, ma is egyszerre van jelen a világban a jó és a rossz, a szent és a bűnös. "Nekünk keresztényeknek az a feladatunk, hogy rajtunk, a mi életünkön keresztül a világban a jó és a szent győzedelmeskedjék, és a Feltámadt Krisztus világosságát mutassuk meg a világnak" - emelte ki az atya szentbeszédében.

Az ünnepi szentmisében az egyházközség fiataljai és családjai körmenetben hozták az oltárhoz az áldozati adományokat. A szentáldozás után ünnepi körmenet volt. A szentmise végén Nosza Vaszil görögkatolikus esperes köszöntötte a testvéregyház nevében az ünneplő rahóiakat. Az ünnepi szentmisét agapé követte a plébánia udvarán. A szentmisénket énekükkel gazdagították az egyházközség ifjúsági és felnőtt kórusai.

Az egyházközség ünnepét emelte, hogy délután 6 órától ünnepi orgonakoncert volt a templomban, amelyen egyházközségünk ifjú tehetségei játszottak klasszikus orgonaműveket. Istennek legyen hála Nepomuki Szent János hősies hűségért és több évszázados pártfogásáért.

Rahói Plébánia
Megosztás Facebook-on[vissza]
hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009