Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Átadták a Kárpátaljai Magyar Telefonos Lelki Elsősegély-szolgálat központját

2016. április

A Kárpátaljai Magyar Telefonos Lelki Elsősegély-szolgálat iroda kialakításának és elindításának költségeihez a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány is hozzájárult. Alább olvashatják a hírbeszámolót az ügyfélközpont ünnepélyes megnyításáról.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány Mentálhigiénés Műhelyének közreműködésével április 13-án átadták azt az ügyelőközpontot, ahol a telefonos elsősegély-szolgálat munkatársai fogadják majd a bajba jutott emberek hívását (a szerk.: cikkünkben az iroda pontos helyét nem közölhetjük).

Mint azt a megnyitón Kurmay Sándor, a Kezünkben a Jövő Alapítvány elnöke elmondta, a szervezet az árva gyerekek családba helyezésén kívül az elmúlt évek során több olyan programot is kezdeményezett, amely a lelki egészséget támogatja; ilyen a telefonos elsősegély-szolgálat is.

Buza Domonkos pszichológus, szupervízor, aki közel ötvenéves tapasztalattal rendelkezik a telefonos segélyszolgálatok munkájáról – és annak kárpátaljai létrejöttében is fontos szerepet vállalt – elmondta, hogy az első lelki telefonszolgálat az 1950-es években indult el egy anglikán lelkész kezdeményezésére. Ez az életvédő mozgalom 1970-ben jutott el Magyarországra, ahol Debrecenben alakult meg az első ügyelőközpont. Mára tizennyolc szolgálat fogja hálózatba az országot. A most induló kárpátaljai szolgálat, az erdélyi után, a második határon túli állomása lesz a magyar szolgálatoknak, s hamarosan Felvidéken is ügyelői képzést indítanak el. Céljuk a teljes Kárpát-medencét átölelő szolgálatlánc létrehozása.

Török Orsolyától, a Kezünkben a Jövő Alapítvány Mentálhigiénés Műhelyének vezetőjétől megtudtuk, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán vetődött fel először egy kárpátaljai telefonos lelki elsősegély-szolgálat elindításának ötlete. Ez a lehetőség átsegítheti az embereket a nehezebb időszakokon azzal, hogy alkalmat nyújt számukra elmondani mindazt, ami éppen bántja vagy lelkileg megbénítja őket. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) felajánlotta, hogy ellátják a kárpátaljai hívásokat, s 2014 októberében két mobilszámon keresztül (a szerk.: 095-600-8005, 098-999-8005) bekapcsolódtunk a magyar lelki elsősegély-hálózatba. Ezt magyar nyelven, anonim módon és majdnem ingyen hívhatják a kárpátaljaiak, csak annyit kell a hívásért fizetni, amennyit egy bármilyen MTS-Vodafone vagy Kyivstar szám hívása esetén szükséges. Időközben felvetődött, hogy a helyi embereket leginkább a helyiek tudják segíteni. Jobban ismerik a körülményeket, a lehetőségeket, a helyi nyelvhasználatot, így meghirdettünk egy képzést a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) támogatásával, hogy összeálljon egy kárpátaljai önkéntes ügyelői csapat. A százórás képzést tizenketten fejezték be. A gyakorlati oktatás, a hospitálás még folyamatban van. Amint mindenki elvégzi, elkezdődhet a helyi ügyelet – mondta Török Orsolya, s hozzátette: az ügyelők nem oldják meg a problémákat, viszont jelen vannak emberségükkel, empátiájukkal, figyelmükkel. Ha mindenki időben felfedezné, hogy segítségre van szüksége, és megosztaná a terhét valakivel, nem lenne ennyi gondban járó ember. A telefonszolgálat ebben kíván segíteni.

Ehhez viszont, ahogyan Domonyi Erik, a Beregszászi Református Egyház lelkésze fogalmazott, szükség van Isten lelkének vezetésére. A szolgálat az élet útját ragyogtathatja fel mindenki előtt. Hiszen "Az Élet él és élni akar"! Még a legnagyobb krízisben lévő ember is utolsó pillanatában kapaszkodót keres. Ez a szolgálat lehet az a kapaszkodó.

Domonyi Erik áldásközvetítése után Egressy Miklós, a kárpátaljai görögkatolikus egyház paróchusa a 90. zsoltár által szólt a jelenlévőkhöz. Mint elmondta: a lelkileg megfáradt emberek gyakran csőlátásban szenvednek, csak egy dolgot látnak: a problémát. Kívánom, hogy ez a központ sok lelket mentsen meg – mondta, majd megszentelte a központot.

A Mentálhigiénés Műhely nyár elejétől újabb képzést indít azok számára, akik szeretnének részt venni a telefonos elsősegély-szolgálat munkájában. Jelentkezni az sos.karpatalja@gmail.com e-mail címen vagy a 099 380 5199-es telefonszámon lehet.

Sütő Éva,
Kartpatalja.maOssza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on![vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2016