Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Elhunyt Horváth Béla

2013. november 3.

Horváth Béla

2013. november 2-án hunyt el Horváth Béla, az a roma férfi, aki Kárpátalján, az ungvári járás Homok nevű kisközségében aktívan végzett cigánypasztorációt a nemzettársai körében.

Szegény családban született, hét testvére volt. Sorsa hasonló volt a Kárpátalján élő többi cigány férfi sorsához. Fiatalon megnősült, három gyereke született. Szorgos kezű ember volt, kétkezi munkával tartotta fenn a családját.

Néhány évvel ezelőtt rosszindulatú nyirokcsomó daganatot fedeztek fel nála. Az orvosok lemondtak róla, azonban egy indiai nővér, Margaritha Valappila lelkigyakorlatán csodás módon meggyógyult. Fokozatosan megtért. Némi teológiai felkészítés után aktívan kezdte el az evangelizációt először saját falujában a cigányok között, később a szomszédos Gálocsba is kijárt hitoktatni. Igyekezett jó hitközösséget kialakítani a környezetében élő cigányokból. Több cigánypasztorációval kapcsolatos rendezvényre, konferenciára is eljárt.

Aktívan pályázott segélyszervezeteknél, alapítványoknál az egyházközség javára. Néhány évvel ezelőtt harmad rendi domonkos fogadalmat tett.

Idén nyáron rosszullétei miatt ismét kórházba került. Ott kiderült, hogy az évekkel ezelőtti rosszindulatú betegsége kiújult és áttét alakult ki az agyában. Ezt már sajnos nem tudták műteni, rossz elhelyezkedése miatt. Állapota rohamosan rosszabbodott, míg végül november elején, mindenszentek ünnepe után örökre lecsukta szemeit.

A gyászmise és a temetése nov. 5-én de. 10 órakor volt, Mészáros Domonkos OP atya temette, aki korábban több évig szolgált Kárpátalján, többek között a cigányok pasztorációjában is. A gyászmisét Kvascsuk András atyával együtt tartották.

Kacsó András
kuratóriumi elnökOssza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009