Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


Jubileumi koncert

2009. december

A Ferences Rend alapításának 800. évfordulója alkalmából jubileumi jótékonysági koncertre került sor 2009. december 15-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hang-versenytermében. A koncert védnöke Dr. Sólyom László köztársasági elnök úr és őexcellenciája Juliusz Janusz apostoli nuncius volt. A koncert bevételét a szervezők a Gyöngyösön működő Autista Segítő Központ, az autisták ellátásának fejlesztésére és a rászorulók támogatására fordítják. A koncert házigazdája Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió igazgatója volt. Ünnepi megnyitót Magyar Gergely ferences tartományfőnök mondott.

A koncertről

Szent Ferenc szellemiségével tucatszám azonosultak kiváló zeneszerzők, muzsikusok is az elmúlt századok során. Az ünnepi koncert ezek műveiből adott ízelítőt. Elsőként ferences kötődésű gregorián énekeket hallottunk a Kájoni kódexből, Grandi-tól, Lodovico Viadanától, Antonio Mortarotól a Jubíleumi Scola, Haramza László, Zádori Mária Gavodi Zoltán énekesek és Dobozy Borbála, Kallai Nóra hangszeres zenészek előadásában. Takács Éva népi énekes elénekelte az "Egészen szép vagy Mária…" kezdetű ének csángó változatát.

A második blokk döntően Liszt Ferencről szólt. Liszt Ferencet a pesti ferenceseknél vették fel a confraterek közé 1858-ban. Számos ferences témájú kompozíciót írt, többek között az A-dúr legendát, melyből most az "Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál" hangzott el (Deák László orgonált). Az "Ave Maris stella"-t Sáfár Orsolya és Deák László adta elő. Szünet után a Krisztus-oratórium három tétele: "Angelus Domini", "Stabat Mater speciosa" és "Et ecce stella" is felcsendült. Közreműködtek:Kele Brigitta, Haramza László énekesek, Felletár Melinda és Deák László hangszeres zenészek, a Jubileumi Vegyes Kar és a Győri Egyetemi Zenekar Ménesi Gergely és Strausz Kálmán vezényletével. Érdekes közjáték volt Olivier Messiaen - a 20. század "zeneszerző teológusa" - Jézus élete 9. tételének előadása Deákné Kecskés Mónika orgona játékával és M. Kecskés András pantomim művész "expresszív táncával".

A befejező részben Draskóczy László zeneszerző (a Pasaréti Református Egyházközség orgonistája és karvezetője) két művét élvezhettük a szerző jelenlétében: "Szt. Ferenc két száraz ággal hegedül" (Draskóczy Eszter hegedű és M. Kecskés András expresszív tánc) valamint "Szt. Ferenc Naphimnusza" Szedő Dénes OFM fordításában a Jubileumi Vegyes Kar, a Győri Egyetemi Zenekar és Ménesi Gergely előadásában. Az utóbbi mű dallamai egyéni éneklésre is csábítanak. Reméljük, népszerű lesz és a jövőben még sokszor elhangzik.


A közönség

Gyakorlatilag teltházas koncert résztvevői lehettünk. Sok régi és új ismerős találkozhatott egymással, mélyíthette kapcsolatait a magyarországi ferences közösségek tagjaival. A jól szervezett program méltó képviselője volt a nyolc évszázados ferences jelenlétnek. A műsorról a Duna televízió felvételt készített, az azt tartalmazó DVD várhatóan január közepén lesz elérhető.

Budapest, 2009. december 16.

Kacsó András


[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009