Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések





Böjte Csabánál jártunk...

2014. május

Böjte Csaba atya

Isten kegyelméből és az ungvári domonkos nővérek jóvoltából a Szent Gellért Katolikus Kollégium diákjaival csodálatos hétvégét tölthettünk el Erdélyben márc. 21-23, a Hargitán Böjte Csaba OFM atya vendégszeretetének örvendve. Szerencsésen megérkeztünk Csíkszentsimonba, ahol Kolozsvári Tibor a Szent Ferenc alapítvány munkatársa (5 gyermek édesapja), a helyi gyermekvédelmi központ vezetője, és az ott nevelt 14-19 éves fiatalok nagy szeretettel fogadtak otthonukba bennünket. Szeretettel adták át szobájukat nekünk két éjszakára. A fiatalok által készített finom vacsora után Tibor elmesélte a ház történetét. Ugyanis mind a 25 háznak, amit működtet az alapítvány, megvan a maga története. A szálláshelyünket egy erdélyi üzletember ajándékozta nekik félkész épületként, majd a Gondviselés jóvoltából, magyarországi üzletemberek adományából sikerült teljesen rendbe tenni. Jelenleg 23 fiatal él, tanul és dolgozik ott. A fiatalok mindent együtt csinálnak a nevelővel, főznek, takarítanak, állattartást gyakorolnak. Lovászképző szakiskola működik a területükön, tartanak galambokat is. A lovakat egyedül látják el, tanulnak lovagolni és kocsit hajtani.

egy pártfogolt

A vacsora után sokat beszélgettünk. Közben előkerült a hegedű, és így ízelítőt kaptunk a székely népzenéből és népdalból. Tapasztalt nevelők énekelni és zenélni is tanítják a fiatalokat. Csodálatosan gazdag a népzenéjük. Megismerkedhettünk a székely stílussal, kifejezéseikkel, és humorukkal is. Másnap meglátogattuk a tusnádfürdői gyermekotthont,ahol jelenleg 98 gyermek él akiknek életkora 2-től 14-év, és többen testvérek. A barna medve ott mindennapos jelenség. A helyiek megtanultak együtt élni velük – igaz sötétedés után nem ajánlatos az erdő közelében egyedül sétálni. Nagyon örültek nekünk a gyerekek, akikkel egy napot töltöttünk: sokat játszottunk, sétáltunk, virágot szedtünk, énekeltünk, beszélgettünk, a fiúk fociztak. Együtt takarítottunk össze egy kis tisztást, ahol szabadtéri szentmisét szokott nekik Csaba atya tartani. Együtt ebédeltünk és imádkoztunk.

A gyerekek sokféle okból vannak ott: szegények a szüleik, árvák, vannak, akik csak napközisek, sokukat látogatják szüleik, ünnepekkor vagy hétvégeken haza is viszik őket. A munkanélküliség magas azon a területen. Csatlakozott hozzánk egy Veszprémi szemészorvosnő, aki bérmentesen megvizsgálta az összes gyereket és szemüveget készít azoknak, akiknek szükségük van rá.

kis csapatunk

Átutaztunk Csíksomlyóra, ahol egy volt kolostorépület van átalakítva kollégiumnak. Az intézmény kápolnájában beszélgettünk Csaba atyával. Utána átmentünk Székelyudvarhelyre, ahol Szentmisén vettünk részt. Az óriási templom tele volt hívekkel, Csaba atya nagyböjti triduumot tartott nekik. A könyörgésben minket is megemlített, imádkozott értünk. Az emberek nagyon kedvesek, barátságosak, vendégszeretők voltak velünk. A mise után teljesen idegen emberek azt mondták nekünk, hogy maradjunk ott, ne menjünk vissza abba a félig háborús helyzetben lévő Ukrajnába. Megköszöntük,de azt mondtuk,hogy nekünk az az otthonunk, úgy ahogy van.

Vasárnap reggel elbúcsúztunk a vendéglátóinktól, akikkel úgy éreztük magunkat, mintha "két ezer éve" ismernénk őket.

A csíksomlyói kegytemplomban vehettünk részt szentmisén, majd felzarándokoltunk a Somlyó-hegyre. Itt szokták tartani a pünkösdi búcsút minden évben szabadtéren, melyen több ezren vesznek részt szerte a világból magyarok. A látkép a hegyről, illetve , hogy ilyen nemzeti zarándokhelyen lehetünk, lenyűgözött bennünket.

Hála telt szívvel tértünk haza. Bátorságot, reménységet, bizonyosságot kaptunk, hogy semmi sem lehetetlen,ha együtt működünk Istennel,ha hagyjuk,hogy „ceruza” legyünk Isten kezében. Köszönjük az Úrnak...

Palkó Éva,
nevelő


Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!





[vissza]



hun

eng








Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

















KFMA © 2009-2014