Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


Készül az ukrán nyelvtankönyv sorozat kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák számára

2011. április
Ez a program 2009-ben indult, melynek során egy ukrán nyelvtankönyv családot készítünk a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák 1-4 osztályai részére. Célunk, hogy a magyar anyanyelvű kisdiákok kellőképpen elsajátítsák az ukrán nyelv alapjait. Ezek a tankönyvek az idegen nyelvtanítás módszertana alapján készülnek, ez nagyban megkönnyíti a gyerekek számára a nyelvtanulást. Kárpátalján a magyar anyanyelvű fíataiok döntő többsége ugyanis nem beszéli megfelelő szinten az államnyelvet, ezért csökkennek lehetőségeik a továbbtanulásra és később a megfelelő munkakörben való elhelyezkedésre is. Ennek legfőbb oka a magyar iskolákban folytatott alacsony szintű ukrán nyelvoktatás.

Az 1. osztályos 120 oldalas, állami szabványnak megfelelő tankönyv teljes egészében készen van. Nagy örömhír számunkra, hogy a sok-sok hónapos adminisztrációs munka és várakozás után végre megkaptuk a kijevi minisztériumi engedélyt. így nincs más hátra, csak a nyomtatás.

A tankönyv megfelel az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium által jóváhagyott tantervnek, ezért nincs akadálya, hogy a pedagógusok ezt használják az ukrán nyelv oktatásához. A tankönyv szerzője Keszler Szteíla ukrán filológus, gyakorló pedagógus, az illusztrációkat a kárpátaljai származású, Magyarországon élő ismert képzőművész és tankönyvillusztrátor, Medveczky Ágnes készítette. Szerkesztője Perduk János. Jelenleg a tankönyv nyomtatásra vár, mely előreláthatóan május végén kezdődik.

Az Önök támogatását részben a nyomtatási költségekre, részben a másodikos tankönyv elkészítésére fordítjuk. Az első osztályos tankönyvet, melynek címe Ukrán nyelv a magyar iskolák 1. osztálya számára, a hozzá kapcsolódó Tanítói kézikönyvvel és a helyes kiejtés gyakorlására szolgáló hanganyagot CD-n az iskolák 201 í szeptemberétől kezdve használhatják, a második osztályos tankönyvet pedig 2012 szeptemberétől.

Támogatásukat hálásan köszönjük!

Fehér Ferenc
a Kárpátaljai Szent Márton
Egyházmegyei Karitász
igazgatója
Megosztás Facebook-on[vissza]
hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009