Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések


Könyv az ukrajnai és kárpátaljai katolikusüldözésről

2014. június

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet 2014. június 2-án közösen bemutatta Paweł Wyszkowski OMI Katolikusüldözés Ukrajnában és Kárpátalján 1917-1944-1991 című könyvét 2014. június 2-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola olvasótermében.

Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium kiadásában 2013-ban megjelent könyv több részből áll. Paweł Wyszkowski munkájának magyar nyelvű fordításán kívül Hidász Ferenc ferences szerzetes Kárpátalján gyűjtött, római katolikusokkal készült interjúit is közli. Ezen kívül a kárpátaljai függelék tizenkilenc lágerbe hurcolt katolikus pap bírósági peranyagának fontosabb tényeit idézi Melega Gabriella Anna domonkos nővér kutatásai alapján, melyeket az Ungvári Belügyminisztérium Levéltárában végzett. katolikus 1A könyvbemutató kezdetén Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd Zsákai Piroska történész, kutató beszélt a könyvről. Mint mondta, a könyvben található történetek is bizonyítják: „ha hite van embernek, mindent kibír". A Gulagra száműzött papok tartották a lelket az ott fogságban tartott emberekben. Hősök voltak, akik nélkül ma nem létezhetne Kárpátalján a katolikus hit.

A könyvbemutatón Melega Gabriella Anna nővér elmesélte, hogy a szigorúan őrzött levéltárból hogyan tudta kimenteni a római katolikus papok aktáinak anyagait diktafonja segítségével. Mint kutatása során kiderült, 1944-ben történt először letartóztatás, s az elítéltek többsége csak 1956-ban térhetett haza. Szovjet munkatáborba leginkább a 10. cikkely megsértése, azaz propaganda és agitáció vádjával letartóztatottak kerültek.

Hidász Ferenc szerzetes Paweł Wyszkowski könyvének lefordításáról beszélt, s Kárpátalja nyolc településén végzett interjújának körülményeit ismertette. A könyvbemutató végén a kötetben is megtalálható fotókat mutatta be, amelyek oly hűen tükrözik az akkori szovjet elnyomást.

„A szerző vállalkozásának különlegessége abban rejlik, hogy alapvetően pozitív oldalról közelít e keserves korszakhoz; vádaskodás, harag, gyűlölet nélkül szólnak a kiválasztott szem- és fültanúk. E megközelítés révén még erőteljesebben és hitelesebben tudja érzékeltetni a római katolikusok helytállását Ukrajnában a történelem legvéresebb keresztényüldözése alatt." - olvashatjuk a könyv előszavában.

A kötet az alábbi helyeken vásárolható meg:

• Bereg Könyvesbolt (Beregszász, Ivan Franko u. 19/1.)
• Beregszászi Turisztikai Információs Központ (Beregszász, Zrínyi út 25/2.)
• Ungvári Turisztikai Információs Központ (Ungvár, Duhnovics út 16/1.)
• Ugocsa könyvesbolt (Nagyszőlős, Béke u. 46.)
• Ungvári Könyvesbolt (Ungvár, Vár u. 2.)

A könyv ára 90 hrivnya.

Kárpátalja.ma


Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009-2014