Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

A Felső-Tisza-vidéki FELTISZA fesztiválról

2013. szeptember 20.

a FelTisza fesztivál nagyszinpada

Már hagyománnyá vált, itt a végeken, hogy szeptember elején sor kerül a magyarok nagytalálkozójára, így volt ez most hétvégén is. A harmadik Felső-Tisza vidéki magyarok találkozóját ezúttal Técsőn rendezték meg. A program már pénteken 13-n konferenciával kezdődött.

A témája volt: az oktatási intézmények, az egyházak és a társadalmi szervezetek szerepe anyanyelvünk, kultúránk, hagyományaink megtartásában, fejlesztésében. Sok vendég érkezet a művelődési házba, a konferencia helyszínére. Budapestről, a nemzetpolitikai államtitkárságtól Ljubka Katalin, Beregszászi konzulátustól Toth István főkonzul úr és munkatársai érkeztek, illetve dr. Orosz Ildikó a II. Rákoczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya és a szórványprogramért felelős P. Punykó Mária valamint még több díszvendég, magyar nyelvű intézmények vezetői és munkatársai.

Felvonulás Técső utcáin

Benedek Imre az aknaszlatinai Bolyai János középiskola igazgatója előadásában rámutatott a statisztikai adatokra a Felső-Tiszavidéken lévő magyar oktatásban részesült diákok számára illetve a pedagógusok munkáját elemezte, rámutatott arra a tényre mennyire fontos a színvonalas oktatás és a személyes kapcsolat a szülőkkel, hogy meggyőződésből adják magyar iskolába a gyermeküket.

Minden intézményvezető beszámolt nehézségeiről, gondjairól és az idő kereteit jól meghaladva sötétedett már, amikor véget ért a tartalmas konferencia. A péterfalvai „Kakasbanda” együttes vidámabbá tette az estét és az együttlétet.

A kőrösmezői sátor

Másnap szombaton délelőtt 10 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődött a program, ahol ünnepélyes keretek között át lett adva a FelTisza-i zászló és utána a települések felvonultak és zenés kísérettel érkeztek a helyszínre.

A színpadon a települések óvodásai és iskolásai léptek fel magyar énekekkel és táncokkal. Erdélyből Hosszúmező is képviseltette magát magyar énekekkel.

Kőrösmező, Rahó, Terebesfejérpatak, Aknaszlatina, Nagybocskó, Gyertyánliget, Bustyaháza, Visk, Técső és Huszt (remélem nem hagytam ki egyet sem) képviseltették magukat egy-egy sátorral, ahol finomnál finomabb ételekkel kínálták egymást és a vendégeket.

Azon kívül, hogy jó volt együtt lenni a Kárpátaljai magyarok bemutatják kultúrájukat, hagyományaikat a velük együtt élőknek és a vendégeknek.
2014-ben a magyarok találkozójának pontosabban a Felső-Tiszai Fesztiválnak Aknaszlatina ad majd otthont.

Puliszka Éva
a Szent Anna óvoda vezetője

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009