Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Beszámoló a Katolikus Társadalmi Napokon történt részvételünkről

2013. szeptember 23.


Célkitűzés. A Katolikus Társadalmi Napokon célunk volt egy közös megjelenés a KFMA és alapítója, a Ferences Világi Rend Magyarországi Közössége számára (FVR). Jelmondatunk: „Kérjük, ismerjen meg minket és keltse jó hírünket!” Készültünk, hogy minél több emberrel létesítsünk személyes kapcsolatot és ismertessük Kárpátalját, valamint az alapítvány tevékenységét.

Résztvevők. Az FVR képviseletében: Dr Horváth Éva, Ury Ágnes, Simon Mária, Polgárné Katalin. A KFMA képviseletében: Ury Ágnes, Simon Mária, Láng Nelly, Kacsó András. Kárpátaljáról: Puliszka Éva, Takács Mária, Jakab Annamária. Ezen kívül alkalmi segítők, elsősorban rokonok voltak jelen.

kézműveskedés a gyerekekkel

Benyomások. Viszonylag nagyszámú látogató fordult meg a területen, többségükben fiatal felnőttek. Pénteken elsősorban a kiállítókhoz valamilyen módon kapcsolódó, ill. gyakorló keresztények voltak jelen, szombaton már volt számos „kívülálló” érdeklődő is. Az egyházi vezetők igyekeztek meglátogatni az egyes kiállítókat.

Az egyes megjelent közösségek általában nagy igyekezettel törekedtek bemutatni magukat és tevékenységüket. A katolikus média megjelent és két interjút készített velünk (Mária Rádió és Egri Szt. István Rádió). A Mária Rádió hosszan közvetített az eseményről is.

a népszerű tau-sütemény

A KFMA-FVR sátor látogatóinak többsége valamilyen szempontból elkötelezett vagy, érdeklődő volt Kárpátalja iránt, Sokan beszámoltak korábbi élményeikről, érdeklődtek egyes személyek után. Megjelentek kívülállók is, akiknek az érdeklődését sikerült felkelteni. A két óvoda vezetőt igyekeztünk előtérbe helyezni, felhívtuk rájuk a látogatók figyelmét.

A viski gyertyaműhely gyertyái

Tapasztalatok. A hölgyek nagy mennyiségű „tau” formájú kekszet sütöttek, amit a látogatók lelkesen fogyasztottak. Érdeklődést keltett a gyerekek körében a gyöngyfűzés. A Visken készült gyertyák mind elfogytak, elsőnek a nemzeti színű darabok. Egy hölgy jelezte, hogy esetleg rendszeresen rendelne belőlük. A brossurákból a 20 éves visszatekintő és Daniella története viszonylag kelendő volt (Daniella történetét sokan ismerték már). Lehetőség volt pénzadományra is, több mint 40 EFt-t kapott az alapítvány.

Budapest, 2013. 09. 24.

Kacsó András
a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány
kuratóriumi elnökének
összeállításábólJakab Annamária

Múlt hétvégén egy nagyon értékes rendezvényen vehettem részt Budapesten a Múzeumkertben. A Katolikus Társadalmi Napok egy kiváló kezdeményezés, mely elsőként került megrendezésre Magyarországon. Különböző katolikus intézmények és civil szervezetek mutatkoztak be több mint 40 sátorral. A rendezvény célja jól megfogható volt az egyes standoknál, hiszen a társadalom kérdéseire és problémáira próbálták felhívni a figyelmet. Ezek a szervezetek a gyakorlatban is tesznek a társadalom, az egyének életének jobbá tételéért. A cselekvésre próbálták ösztönözni a rendezvényre látogatókat is, akár adomány, akár konkrét segítség formájában.

Én a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány sátrában segítettem. Az Alapítvány kuratóriumának tagjaival, valamint a bustyaházi és aknaszlatinai óvodák vezetőivel vártuk az érdeklődőket. A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal és édességgel, a felnőtteket pedig beszélgetéssel, tájékoztató könyvekkel fogadtuk. Pozitív élmény volt a sok nyitott, valóban érdeklődő ember.

Ebédszünet - Puliszka Éva és Takács Mária

A Kattárs egyrészt a különböző tevékenykedő szervezetek fóruma, találkozási pontja is lett, de vonzotta az ismerkedőket, érdeklődőket is. A színes programok sokakat csalogattak a Múzeumkertbe: Böjte Csaba előadása, a társadalom kérdéseit érintő beszélgetések, gyerek programok, kézműveskedés, koncertek várták az odalátogatókat. A programok során és a civil sátrakban is próbálták játékos vagy interaktív formában közelebb hozni a látogatókat a rászorulók, idősek, gyerekek, fogyatékkal élők mindennapjaihoz. Magamon is éreztem, ha az ember maga látja vagy gyakorlatban tapasztalja ezeket az élményeket, sokkal mélyebb hatást gyakorol rá. A legmeghatározóbb ilyen élményem a Nem Adom Fel Alapítvány sátra volt, ahol látás- és mozgássérült fiatalokkal lehetett megismerkedni és kipróbálni az ő szemszögükből a mozgást, tájékozódást. A Katolikus Rádiónál is nagy szeretettel fogadtak és üzenik, hogy nagyon várják a kárpátaljaiak jelentkezését, üzenetküldését, nagyon szeretnének hírt hallani felőlünk.

Ilyen élményekkel gazdagodva tértem haza az 1. Katolikus Társadalmi Napokról, lelkesedéssel, elszántsággal feltöltődve és azzal a reménnyel, hogy jövőre még hangsúlyosabban tudjuk majd képviselni Kárpátalját.

Jakab Annamáia önkéntes
Beregszász

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009