Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Alapítványunk a Katolikus Társadalmi Napokon

2013. szeptember 23.


2013. szeptember 20-22-én a Magyar Római Katolikus Egyház megszervezi a Katolikus társadalmi Napokat. Az esemény Budapesten a Múzeumkertben lesz. Kérjük, látogasson el az eseményre és keresse meg a Ferences Világi Rend és a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány sátorát is!

Rövid bemutatkozás

A Ferences Világi Rend alapítása Assisi Szent Ferencig nyúlik vissza. Ő felismerte, hogy követői között vannak olyan férfiak és nők, akik az Evangélium szerinti életet világi állapotukban, családban, vagy önkéntes egyedüllétben, magukat fogadalommal elkötelezve kívánják megélni. Számukra hozta létre III. Rendjét. Az évszázadok során a szervezet elnevése és működése különféle volt, de mindvégig jelen volt a Katolikus Egyházban, őrizve Szent Ferenc karizmáját: a bűnbánat tartást, Krisztus hirdetését életükkel, szavukkal és nem utolsó sorban a szegények, a gyengék, a kiszolgáltatottak iránti fokozott érzékenységet.

Az 1989-es politikai változások után, a magyarországi Ferences Világi Rend, immár megújított Regulával, igen hamar újjá alakult, korábbi örökfogadalmasokból és lelkes új hivatásokból. A Magyarországi Közösség több mint 500 tagja, 40 helyi, testvéri közösségben része a Ferences Világi Rend Nemzetközi Közösségének, mely több mint 400 000 tagot számlál.

A sátrunk

Ebben az időben, 1989-ben, addig példátlan lehetőségek nyíltak meg az Egyházban és a civil szer-veződésekben. Ezek egyike, hogy magyar ferences szerzetespapok mehettek Kárpátaljára, mely akkor még a Szovjetúnió részeként hermetikusan el volt zárva Magyarországtól és a világ többi részétől. Rajtuk keresztül ismerhettük meg az ottani embereket, életkörülményeiket, nehézségeiket. Hosszan lehetne sorolni, hogy mi mindenre volt szükségük. Hogy a segítségnyújtás valamilyen szervezett formát nyerjen, egy hölgy, világi rendi társunk, megalapította a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványt 1991-ben. Ő azóta Szent Ferenc Rendjének egy másik ágában, a Klarisszáknál nyert hivatást, és ezért az alapítói jogokat a Ferences Világi Rend Magyarországi Közösségére ruházta át.

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány 22 éves története során sokat változtak a körülmények és a lehetőségek, de mindvégig hűséges maradt az eredeti szándékhoz: testvéri segítségnyújtás, lelki egység a támogató és a támogatott között. Mindez részletesen bemutatásra került: „Két évtized szolgálat Szent Ferenc szellemében” c. ismertető füzetünkben.

Térképen mutatjuk be Kárpátalja nagyobb helyiségeit, különösen azokat, ahol valamilyen általunk támogatott intézmény működik. Ezen kívül fényképekkel (főleg portrék) hozzuk közel az ott élő emberek sorsát, örömét, bánatát, személyiségét.

Két meghívottunk is jelen van: Puliszka Éva, az aknaszlatinai óvoda vezetője, és Takács Má-ria, bustyaházi óvodavezető. Őket közvetlenül lehet kérdezni munkájukról, életükről. Kézműves foglalkozásokkal is készülnek (gyöngyfűzés, képeslapkészítés), hogy amíg a felnőttek érdeklődnek, a gyermekek is elfoglaltságot találjanak maguknak. Van a sátorban fogyatékos emberek által készített gyertya, kárpátaljai csemege, világi rendiek által sütött „Tau”-t formázó sütemény. Ezekkel kínáljuk a betérőket.

Az alapítvány által működtetett intézményekről készült filmeket, illetve Paskai László bíboros úr visszaemlékezéseiről készült filmet a filmsátorba ajánljuk, mivel ott figyelmesebben lehet megtekinteni azokat, illetve ott lesz megfelelő technikai lehetőség. A rendezvényen való részvételünkkel az a célunk, hogy:

„KÉRJÜK, ISMERJEN MEG MINKET, ÉS KELTSE JÓ HÍRÜNKET!”

Támogatókat nem drága, fizetett reklámkampányokkal nyerhetünk, hanem személyes, emberi kapcsolatok révén.

Budapest, 2013.09.108

Ferences Világi Rend Országos Tanácsa és
a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány
kuratóriuma

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009