Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Megható videóklipet készítettek az aknaszlatinai Bolyai János Középiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével

2016. március

Pillanatkép a videóklipből

A Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő Petőfi Sándor program keretén belül ösztöndíjasként Aknaszlatinára érkezett Aranyos Dominika Fanni egy megható videoklipet készített a Bolyai János Középiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével.

A máramarosi hegyekből Magyarország belseje felé vezető hajdani híres Só-út kiindulópontjában működik Kárpátalja legkeletibb magyar tannyelvű középiskolája, - a Bolyai János Középiskola. Aknaszlatina a szórványmagyarság legnagyobb magyarlakta települése, ahol már 1778-tól folyt magyar oktatás. Az első oktatási intézmény az Aknaszlatinai Magyar Kincstári Római Katolikus Elemi Népiskola néven jött létre.

Az 1900-as évek elején bekövetkezett államosításig az iskolának - a mindenkori helybeli plébános volt az igazgatója. A tanintézet a cseh érában polgári, a második világháborút követően pedig hosszú ideig általános iskolaként működött, 1968-ban azután a szovjethatalom beolvasztotta az orosz-ukrán tannyelvű középiskolába, s a '80-as évek végén már hét tantárgyat orosz vagy ukrán nyelven oktattak a magyar osztályokban, ennek következtében pedig rohamosan csökkent a tanulók létszáma. Ezt a tűrhetetlen állapotot megszüntetve, 1989-ben az ukrán vagy orosz tannyelvű oktatási intézményekbe beolvasztott kárpátaljai magyar iskolák közül elsőként visszanyertük az önállóságunkat - mesélte el Benedek Imre, az iskola igazgatója.

- A semmiből kezdtünk építkezni. Megkaptuk egy régi balesetveszélyessé nyilvánított épületet, amit a szülőkel közösen önerőből, szinte a semmiből, újra építettünk. Tanintézetünk 1992. május 25-én vette fel a nagy matematikus, Bolyai János nevét. Nem véletlenül - mondta el Benedek Imre, - iskolánkban ugyanis a tudományok királynője, a matematika kapott hangsúlyos szerepet, de emellett a számítástechnika oktatása is intenzívebben folyik. Jelenleg egy jól felszerelt, modern számítógépterem áll a rendelkezésünkre, amely nemrég hat új komputerrel bővült.

És ime a videóklip:

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on![vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2016