Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

A Técsői Szent István Karitász múlt évi tevékenységéről

2016. február

A Técsői Karitász egyike az első intézményeknek, amelyek a megújulást jelentették Kárpátalja számára a nehéz szovjet időszak után. Papp Anikó nővér hozta létre 1991-ben; 1995. január 30-án jegyezték be hivatalosan.

A Karitász több programot is működtet.

Ebéd készítés közben


Az egyik jelentős projekt az ingyenkonyha.

Ennek keretében naponta 48 rászorulónak főznek ebédet, akik közül 36 személy fekvőbeteg. Számukra az ebédet otthonukba viszik ki. Rendszeresen meleg étellel látnak el 12 hajléktalant is, ők bejárnak ebédelni az ingyenkonyhára, és saját edényeikben viszik el az ételt. A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány támogatásával tudják fenntartani az adott projektet. A támogatást a konyha rezsi- és fenntartási költségeire, élelmiszerek beszerzésére, az alkalmazottak bérére fordítják.

Elvihető ebéd adagokA másik projekt – rászorulók szárazélelmiszer-csomagokkal történő támogatása.

Havonta egy alkalommal kapnak egyedülálló idősek, betegek, illetve szegény nagycsaládosok csomagot. Egy-egy csomag tartalma általában étolaj, liszt, búzadara, margarin, rizs, tatárka (hajdina), makaróni stb. Kerekhegyen 29 fő, Bustyaházán 25 fő, Técsőn pedig 108 fő kap élelmiszercsomagot, akik közül 10 fő kelet-ukrajnai háborús menekült.

Egy támogatottMivel az élelmiszerárak drasztikus módon megemelkedtek – többek között a hrivnya elértéktelenedése miatt –, egyre több olyan ember van, aki alacsonyan maradt béréből vagy nyugdíjából alapvető élelmiszereket sem tud már megvásárolni, ezért az élelmiszercsomagok hatékony segítséget jelentenek. Az adott projekt költségeit is a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány támogatja.

Egy csomag tartalma általábanA harmadik program – a tűzifaprogram, melynek keretében a Técsői Szent István Karitász a régióban tűzifával támogat rászorulókat a téli hónapokra. Bustyaházi, kerekhegyi és técsői rászorulók kapnak olyan mennyiségű tűzifát, amelynek segítségével a téli hónapok jó részében fűteni tudják otthonukat.

Egyedülálló támogatott2015 végén 20 rászoruló család kaphatott tűzifát a KFMA támogatásával. A többi településre a tűzifa megvételét a magyarországi Katolikus Karitász támogatta.

2015 nyarán sajnos tönkrement a Karitász épületében üzemelő gázkazán, amely már régi volt, és nem lehetett megjavítani. Veszélybe került többek között az ingyenkonyha működtetése, valamint egyházközségi programok, hittanfoglalkozások megtartása vált lehetetlenné a téli hónapokban a fűtetlen helyiségekben. A KFMA-nak köszönhetően azonban sikerült beszerezni és üzembe helyezni egy új gázkazánt, így a Karitász és az egyházközség programjai zavartalanul folytatódhattak.

Az új kazán


Hálásan köszönjük minden egyes támogatónak, hogy a KFMA-n keresztül támogatták tevékenységeinket és rászorultjainkat!Mikulyák László,
a Szt. István Karitász vezetőjeOssza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2016