Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

A szabadságharc évfordulójára emlékezett Rahó és környéke magyarsága

2017. március

Dr. Grezsa István (jobbról)
és Mikulyák László plébános

Ökumenikus templomi istentisztelettel és iskolások ünnepi műsorával emlékezett vasárnap a kárpátaljai Rahón a város és a hozzá tartozó járás településeinek szórványmagyarsága az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára, a rendezvényen Grezsa István kormánybiztos mondott beszédet.
Beszédében hangsúlyozta: a Felső-Tisza-vidéki magyar szórványközösség megmaradására stratégiai jelentőségű feladatként tekint a magyar kormány, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel. "Abban hiszünk, hogy ha itt elveszünk, akkor elveszünk Erdélyben, a Délvidéken, sőt az egész Kárpát-medencében" – mutatott rá, megjegyezve: "nem mondhatunk le jogunkról, hogy magyarként éljünk ott, ahol ezer éve eltemetjük szüleinket, nagyszüleinket, ott, ahol ezer éve álmodjuk Emese turulálmát". Ezért mindent elkövetünk, hogy megmaradjunk: Magyarország gazdasági teljesítőképességéhez mérten minden támogatást megad Kárpátaljának, kiemelten a kárpátaljai magyarságnak – mondta.

A máramarosszigeti Sziget táncegyüttes

Grezsa István kifejtette: tudják, hogy sok a baj Rahón és más településeken is, nehéz magyarnak lenni, de nehéz ruszinnak és ukránnak is lenni Kárpátalján. "Ezért magyarországi kormánybiztosként azt ígérem, hogy megtesszük, amit meg lehet. A magam nevében pedig személyesen is ígérem, hogy a továbbiakban is Kárpátalja ügyének legfőbb lobbistája leszek Budapesten, hogy tovább tudjuk enyhíteni nehézségeiket" – ígérte meg hallgatóságának.

A rahói óvodás gyerekek
műsora

Az ünnepi rendezvényen a rahói óvodások és iskolások, a kőrösmezői iskolások és a gyertyánligeti és nagybocskói vasárnapi iskolások léptek fel. Az ünnepség meghívott fellépője a Sziget tánccegyüttes volt, amely Máramarosszigetről érkezett és Palotás tánccal kápráztatta el a nézőket.


Török Dénes felszólalása

A rendezvényen részt vett Török Dénes, alapítványunk kuratóriumi tagja és Bunda Szabolcs irodavezető. Török Dénes röviden beszámolt az alapítvány tevékenységéről, amely immár több mint 25 éve közvetít támogatást az anyaországból, amelynek összege mára meghaladta az 1 milliárd forintot, valamint elmondta, hogy a Kárpátaljára kerülő támogatások akkor tudnak hatékonyan hasznosulni, ha egyrészt a magyar közösség minden tagja igyekszik személyes döntést hozni ahhoz, hogy a márciusi ifjakhoz hasonlóan részt tudjon vállalni abban a szolgálatban, amely megőrzi, jobbá teszi az életet a régióban, valamint közösségi szinten is, az egységre törekedve, igyekszik a helyi magyar közösség hatékonyan tenni a hazáért.

Az mti.hu tudósítása alapjánOssza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2016