Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Kárpátalja-nap Tapolcán Trianonra emlékezve

2013. június

A Sóvirág táncegyüttes

A nagyapáink, nagyanyáink,
Szemükbe biztatás vagy vád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot, s az iskolát!
(Reményik Sándor)

Szerintem nem mondok nagy szavakat azzal a kijelentésemmel, hogy a Felső-Tisza-vidéken Aknaszlatina az a hely, ahol a magyarság nincs szórványban. Ahol még ha a vegyes házasságok is létrejönnek, akkor is a magyar nyelv, a magyar kultúra hagyományai dominálnak a családban. Ezt valamikor át is érezte óvodánk alapítója, Mészáros Domonkos atya, mikor úgy döntött, hogy a helyi plébánia épületében egy gyermekintézményt nyisson. Igen, voltak elég nehéz időszakok is. Például amikor a teljes megszűnés fenyegetett... De ilyenkor jön a "véletlen". A véletlen Isten kegyelméből, hogy épp mifelénk jártak a sajtótól és egy érdekes beszámolót készítetek. Ezt a beszámolót hallotta meg Tapolca város akkori polgármestere, aki azonnal reagált a segélykiáltásra és jelentős összeggel támogatta a Szent Anna óvodát. Azóta is szoros testvéri barátság köti intézményünket a városhoz. Mindig is foglalkoztatott a kérdés: mi az, amit mi, itt élő szlatinai magyarok viszonozni tudunk? Ami által talán jobban megismernek. Erre a kérdésemre pont egy év múlva kaptam meg a választ, amikor meghívtak a Trianoni megemlékezésre Budapestre. Már a program végén tudtam, hogy éppen ilyet szeretnék Tapolcán is... Késő éjjel érkeztünk és azt kell mondjam megérte a sok fáradozást és szervezést. Nagyon nehezen jött össze. Mint általában minden, úgy ez a rendezvény is az anyagiak hiányába ütközött.

Az Új Remény együttes fellépése

Talán nem nagyképűség, ha azt írom, hogy a 2013. Trianoni megemlékezést Tapolcán az aknaszlatinaiak tették szebbé. Megerősített az érzést, hogy az emberek szívéből nem törlődött ki a Trianoni tragédia. Ameddig magyar iskolába írassuk a gyermekeinket, ameddig magyar szavazatokat nem lehet eladni, ameddig magyarul mondjuk a Miatyánkot, nincs veszély. Június 3-án, hétfőn megérkezett Tapolcára a 32 tagú csoport Aknaszlatináról. Alpolgármesterünk, Kocserha János is elkísért bennünket feleségével. Másnap a tapolcai megemlékezésen szinte az egész nap Kárpátaljáról szólt. Délután 17 órakor kezdődött a megemlékezés a Köztársasság téren, ahol a rossz időjárás ellenére nagyon sokan összegyűltek. Az ünnepi beszédet Béres Attila kárpátaljai történelemtanár mondta. Ezek után a "Kikelet" együttes lépet fel, amely a Credo dalait adta elő. A program második fele a tóparton volt, ahol Aknaszlatina mutatkozott be. A tóparthoz vezető úton megtekinthető volt az a kiállítás, amelyet az aknaszlátinai magyar közösség állított össze.

A tóparton Aknaszlatinai gyermekek mutattak be gyönyörű előadást. A Szent Anna óvodán belül működő Sóvirág tánccsoport Bicse Brigitta vezetésével a szatmári, a mezőségi és a leány-táncot lejtették, ezzel kedveskedve testvér településünknek. A művészeti iskola növendékei Szedlák Zsuzsanna vezetése alatt népzenével tette szebbé a napot. Nem tudom nem megemlíteni a citerásokat is, – Stercli Edina csoportját, valamint Vovkánych Laurát, aki népdalokat énekelt. Az előadást táncház követte, miközben a kárpátaljai gyerekek hazai finomságokat kínáltak a helyi lakosoknak. Istennek legyen hála ezért a szép napért és köszönet mindenkinek, aki valamit is tett azért, hogy ez a felemelő megemlékezés létre jöjjön – anyagiakkal, munkájával, imájával vagy szívből jövő bíztatásával, mondván: sikerülni fog! Sikerült...!

Puliszka Éva
az Aknaszlatinai Szent Anna óvoda vezetője

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!Tekintsen meg további fotókat is az eseményről:[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009