Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

A Beregszászi Szent Anna Karitász

2015. március

Varga Attila a Beregszászi
Szent Anna Karitász vezetője

A Beregszászi Szent Anna Karitász egy viszonylag fiatal szervezet a kárpátaljai szociális és karitatív szervezetek között. Mindössze néhány évvel ezelőtt, 2011-ben alakult Michels Antal atya kezdeményezésére, aki abban az évben került Beregszászba. Veres Irén és Rabár Erzsébet után 2014. júniusától Varga Attila koordinálja a szociális szolgálat tevékenységét. Alább a vele készült interjút olvashatják.

- Mi az, ami arra indította, hogy jelentkezzen a beregszászi Karitász vezetői állására?

- Vállalkozóként dolgoztam, és mindig jutott egy kevés időm arra, hogy önkéntesként részt vegyek a karitász munkájában. Egy kevés pénz is akadt, amelyet erre a célra áldoztam. Megszerettem a karitatív munkának ezt a formá- ját, jó érzéssel tölt el, amikor adhatok valamit a rászorulóknak. Sok emberrel találkoztam, akiknél a karitásztól vagy más hasonló segélyszervezettől függ az, hogy van-e napi betevője vagy gyógyszere.

- Kiket támogat a szervezet?

- Elsősorban a beregszászi egyházközség rászoruló híveit, valamint a Beregi Esperesi Kerülethez tartozó egyházközségek rászorultjait. Persze sokszor fordulnak hozzánk olyan rászorulók, akik nem a római katolikus egyház hívei, valamilyen szinten nekik is igyekszünk segíteni.

- Helyileg hol található a Beregszászi Karitász?

- A beregszászi egyházközség tulajdonában lévő épületben - amely a templom udvarán található - alakították ki. Egy irodából, egy előtérből és egy kisebb fogadószobából áll, valamint egy volt garázsépületben raktárhelyiség működik.

- Milyen tevékenység jellemezte a szervezetet, amikor a vezetője lett, illetve jelentek-e meg azóta újfajta tevékenysé- gek, projektek?

- Rendszeresen folytak beteglátogatá- sok, segélycsomagok eljuttatásával egybekötve. Évente kétszer volt segélycsomag-osztás rászorulók számára. A betegek világnapja alkalmából is osztottunk ki segélycsomagokat. A tűzifa-segélyprogram keretén belül tűzifát szereztünk be a rászorulóknak, illetve a fűtésszámlák kifizetésében segítettünk nekik.
Azóta új projekteket is indítottunk. Pályáztunk egy „nagymami” c. projektre, amely abból áll, hogy magá- nyos, egyedülálló idősek havonta né- hányszor összejönnek egy süteményes-, illetve teadélutánra. Azon kívül az „Önkéntesség határok nélkül” fiatalok csoportjával közösen elindítottunk egy akciót, amelynek keretén belül a fiatal önkéntesek időseket látogatnak, segítenek megjavítani az otthonukban dolgokat, vagy csak egyszerűen jelenlétükkel felvidítják az idősek mindennapjait.

- Milyen terveik vannak a jövőt tekintve?

- Nagy tervünk egy ingyenkonyha létrehozása a jelenleg felújítás alatt lévő közösségi és lelkigyakorlatos ház egyik részében. Valamint fontos, hogy a jelenleg folyó projekteket továbbra is színvonalasan tudjuk végezni.

- Milyen forrásokból tud mű- ködni a karitász?

- Jelenleg nagyrészt a beregszászi egyházközség finanszírozza a karitász működését. Az Egyházmegyei Szent Márton Karitász is sokszor segít egy-egy kiadásunkban. Ezenkívül igyekszünk pá- lyázati forrásokat is találni különböző projektjeinkre kisebb-nagyobb sikerrel. Tárgyi segélycsomagokat a városban lévő szervezetektől szoktunk kapni, illetve a beregszászi egyházközség hívei is szép számmal szoktak használtruha csomagokat hozni hozzánk.

- Ez alatt a szűk egy év alatt mi volt a legszebb élménye a szervezet működésével kapcsolatban?

- Minden egyes eset, amikor valamiben is segíteni tudtunk egy rászoruló- nak, örömmel tölt el. Különösen megrendítő, amikor olyan emberrel találkozunk, aki a napi étkezését sem tudja megoldani, és látom milyen nagy segítség számára az, amikor sikerül neki megszervezni, hogy például a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat ingyenkonyhá- ján jusson rendszeresen táplálékhoz. Vagy az is nagy örömmel tölt el, amikor egy súlyosan beteg embernek sikerül megfelelő anyagiakkal támogatnunk a sokszor életmentő műtétjét.

- A jelenlegi ukrajnai krízishelyzetben mennyire növekedett meg a rászorulók száma?

- Látványosan több azoknak a száma, akik hozzánk fordulnak segítségért. A legfőbb kiváltó oka ennek az élelmiszer árának és a rezsiszámláknak az emelkedése. Napról napra nő azoknak a száma, akik a megnövekedett árak miatt már nem tudnak elégséges mennyiségű élelmiszert vagy gyógyszert vásárolni. Van olyan is, akinek lelki segítségre, jó szóra van szüksége. Igyekszünk mindenkinek segíteni, de sajnos a mi lehetőségeink is korlátozottak. Sok esetben kénytelenek vagyunk más helyi segélyszervezetekhez irányí- tani a rászorulókat.

- Kelet-ukrajnai menekültek fordulnak-e önökhöz segítsé- gért?

- Igen, volt néhány menekült család vagy egyedülálló, akik a kelet-ukrajnai területről érkeztek és segítségre szorultak, azonban ezek az esetek egyediek. Inkább a helyi lakosok között van egyre több nélkülöző és rászoruló.

Az interjút készítette: Bunda Szabolcs

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009-2015