Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

"Kárpátalja unikum ezekben a napokban, gyönyörű példát ad a békéről"
- interjú Majnek Antal munkácsi püspökkel

2014. február 22.

Majnek Antal püspök

Az utóbbi napokban a világsajtó első helyen foglalkozik Ukrajnával, az országban folyó véres összetűzések kapcsán. Február 21-én, pénteken, a rendkívüli konzisztóriumon Ferenc pápa a napközi imaóra elimádkozása után rögtönzött szavakkal üdvözölte az ukrán bíborosokat, a szerda délelőtti általános kihallgatás után is felhívást intézett az ország békéjéért. Számos katolikus és más keresztény vezető emelte fel szavát a vérontás azonnali beszüntetéséért.

Megkértük Majnek Antal munkácsi püspököt, hogy számoljon be arról, hogyan élik meg hívei ezeket a testvérgyilkos napokat?

A főpásztor többek között elmondja: hiányzik Jézus minden bajt elsöprő ereje, amely a rosszat jóval győzi le, hiányzik az evangélium ereje: az erőszakmentesség. Majnek püspök szerint a véres eseményeket a szociális nehézségek, elsősorban a korrupció robbantották ki.

Nincs jelenleg olyan karizmatikus személyiség Ukrajnában, aki az elnyomottak oldalára állna. Az elnyomottak közé tartoznak nem csak a szegény rétegek, hanem a középosztály, a vállalkozók is, valamint az a sok-sok vándormunkás, aki külföldön rabszolgaként keresi meg kenyerét. Az országba érkező dollár- és eurómilliók továbbra is a hatalmasok kezében összpontosulnak.

A francia forradalom óta minden forradalmár hangoztatja: "szabadság, egyenlőség, testvériség". A szabadságról itt is sok szó esik, a testvériségnek nyoma sincs, az egyenlőségről pedig soha nem beszélnek, holott ennek gyökerei az Ószövetségbe nyúlnak. A Mózesi Törvénynek megfelelően minden 50., jubileumi évben elengedték az adósságokat és újraosztották a földeket, a vagyonokat.

Az ukrajnai katolikus püspökök böjtre és imára buzdítják híveiket ezekben a nehéz órákban.

Kárpátalja azonban példát jelenthet az egész ország számára: egységesen ellenállnak minden rendbontásnak és nem engedik be a térségbe azokat, akik ezt az egységet meg akarják zavarni. A vezetés rögtön a nép mellé állt és minden társadalmi réteg gyönyörű tanúságot ad a békéről

A szöveg a Vatikáni Rádió honlapjáról származik


Hallgassa meg az interjút is!


Elhangzott 2013. február 22-én a a Vatikáni Rádióban                       


Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009-2014