Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

A rahói iskolabusz működése

2016. február

Iskolába menet a buszon

Rahón 1998-ban alakult meg a magyar iskola, és immár 4 éve annak, hogy a rahói óvoda is megnyithatta kapuit. Az első évben 9, a második évben 17 gyermek nevelése folyt, mára már 29 főre nőtt a gyermekek száma az óvodában, s remélhetőleg decembertől egy újabb csoport nyílik. Mindez annak köszönhető, hogy 2012-ben beindult az iskolabusz, amely a távolabbra eső Zipszerájból is beszállítja az óvodásokat és az iskolásokat.

Rahó nagy kiterjedésű, de ritkán lakott település. A közlekedés nem megoldott. Ezért jelent problémát az itt élők számára a gyerekek iskolába szállítása. Az iskolabusz működése azonban megoldást jelent a magyar iskolában és óvodában tanuló gyerekek és szüleik számára. A gyerekek zöme csak ennek köszönhetően járhat magyar iskolába.

Az iskolabusz működése a magyar nyelvoktatás szempontjából nagyon fontos, ugyanis az iskolabusz eredményeképpen a szülők bátrabban adják gyermekeiket magyar iskolába. Nem kell amiatt aggódniuk, hogyan juttassák el gyermeküket az iskolába. Ha az iskolabusz megszűnne, a magyar nyelv oktatása is veszélybe kerülne, mert a szülők nem tudnák megoldani gyermekeik szállítását, így a gyerekeket inkább a hozzájuk közelebb eső ukrán tannyelvű iskolába adnák.

Célunk tehát, hogy a magyarság megmaradjon területünkön. Tevékenységi körünkbe tartozik a mikrobusz karbantartása, üzemeltetése, a gyermekek iskolába, illetve hazaszállítása. A busz naponta 10-12 főt szállít, heti öt alkalommal. Reggel viszi őket az iskolába, az órák után pedig hazaszállítja őket.

2015-ben szükség volt 4 új nyári gumi vásárlására, mert az előzőek már elkoptak, illetve egy szervizelés alkalmával több alkatrészt is cseréltek a járművön.

Köszönjük szépen a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványnak az iskolabusz fenntartására nyújtott támogatását.

Mikulyák László,
rahói esperes-plébános


Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2016