Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések





A Pásztor Ferenc Szakkollégium életéről

2017. február

Bálozás a kollégiumban

Jó, ha vannak fiatalok. És még jobb, ha közel vannak hozzánk, mert lendületükkel színt varázsolnak a szürke hétköznapokba, és felüdítik az ünnepeket.

Mondják, kevés a fiatal Beregszászban, mert sokan Magyarországra mennek továbbtanulás céljából.

A beregszászi római katolikus Pásztor Ferenc szakkollégiumban még vannak fiatalok. Szeretnek itt tanulni, itt élni, itt boldogulni.

A leánykollégiumot közel tizenhét éve alapította a munkácsi egyházmegye. Jelenleg Butella Éva és Valéria látja el a kollégium vezetésének feladatait. A fiúkollégium néhány éve működik Dubrovszky Antal vezetésével. Habár a két kollégium nem egy épületben található, mégis egy közösséget alkotnak, hiszen mindössze néhány méterre találhatóak egymástól.

Hogy mitől válik egy kollégium egyházi intézménnyé? Először is attól, hogy katolikus elvek alapján működik. Ez egyrészt a fegyelemre, a napirendre vonatkozik, másrészt a rendszeres lelki programokra, amelyek hatással vannak a légkörre, a diákok közti kapcsolatra. Hetente egyszer Losák István atya, a kollégium lelki vezetője hittant tart számukra, melynek keretében a fiatalokat érintő problémákról beszélgetnek, a hit szemüvegén keresztül próbálják azokat megoldani. Az év folyamán kétszer vesznek részt lelkigyakorlaton: adventben és nagyböjtben. A kollégisták közös esti imával zárják a napjukat.

A vallásos nevelés mellett a diákok számára kollégiumi estéket szerveznek, melyen különböző témájú előadásokat hallhatnak. Közösségépítő célból évente megrendezik az Erzsébet-bált, a Mikulás-napi ajándékozást, filmklubokat vagy éppen közös színházlátogatást szerveznek.

A vallásos nevelés mellett a kollégium lakói három szakkör közül választhatnak: sport, festészet és médiaképzés. Itt nem a tanuláson, inkább a feltöltődésen, a kreativitásuk kibontakoztatásán, a pihenésen van a hangsúly.
A közeljövőben is több program vár a kollégistákra: nem maradhat el a várva várt korcsolyázás, továbbá a vizsgaidőszak lezárásának örömére farsangi bált és közös szánkózást szerveznek.
A fiatalok szívesen adakoznak, ha tehetik. A kollégium ebben is segítséget, lehetőséget nyújt számukra. Tavaly részt vettek a cipősdoboz-akcióban, most pedig a még használatra alkalmas matracaikat a beregszászi bentlakásos iskolának adományozták.

Bunda Fehér Rita
Kárpátalja.ma



Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!





[vissza]



hun

eng








Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

















KFMA © 2016