Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

Kérjük, támogasson bennünket adója 1%-val!
ADÓSZÁMUNK: 19676157-1-43

A Nagyszőlősi Ferences Rendház és régi kolostor bemutatása

2015. február

A következő kisfilmünk a Nagyszőlősi Ferences Rendházat és a régi ferences kolostort mutatja be. A XIII. században már létezett Nagyszőlősön egy ferences kolostor, amely a reformáció idején megszűnt. A XVII. században a Perényiek egy új kolostort építettek. Nemrég hozták rendbe ezt az épületet is, itt egy lelkigyakorlatos házat, illetve egy magyar kulturális központot hoztak létre. A Ferences Rendház sokat jelent a város számára: reményt ad a lakosoknak, megmutatja, hogyan lehetne kijutni a válságból és otthon boldogulni.

1989-ben 3 ferences atya érkezett Kárpátaljára: Majnek Antal, Radics Dávid és Zatykó László. Ők kezdték el a lelkipásztori szolgálatot és alakították ki a rendházat. Azóta több pap váltotta egymást. Jelenleg 4 ferences él a kolostorban: Magyar Gergely házfőnök, Nádor Albert, Weinraucht Márió, Hajas Ámosz és Sztreha Egyed laikus ferences testvér, akik lelkipásztori szolgálatot folytatnak Nagyszőlősön és 11 településen a környékén.

A Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány létrejöttét a Nagyszőlősön dolgozó ferences atyák kezdeményezték, munkájuk külső anyagi és szellemi támogatására. A hitéleti feladatok (liturgikus szolgálat, templomok, plébániák visszaszerzése az államtól, ezek felújítása, stb.) és a súlyos szociális problémák enyhítése (karitászok, ingyen-konyhák, árvaházak, óvodák létrehozása) nem valósulhattak volna meg a magyarországi hívek áldozatos adományai nélkül, melyeket a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítványon keresztül juttattak el a ferencesekhez.

Az évek során a ferencesek megpróbálták a helyi egyházközségeket úgy kialakítani, hogy azok maguk képesek legyenek a létrehozott szociális és oktatási intézményeket, programokat önállóan működtetni. Így jelenleg a ferencesek közvetlenül az igehirdetéshez, egyházi szolgálathoz kapcsolódóan szerveznek különböző programokat. Ilyen pl.: a nyári táborozás, ami 7-től 18-éves korig minden hittanos számára kellemes kikapcsolódás, alkalom az ismerkedésre, közös imára, a közösség építésére. A ferences atyák vezetik a tábort, kialakítják a hitélet elmélyítésére alkalmas hangulatot.

A Ferences Rendház költségeit a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány és a Magyarok Nagyasszonyáról nevezett Ferences Rendtartomány állja. A plébániáktól és a hívektől is származik egy csekély támogatás.
Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009-2015