Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhaszn. jelentések Kuratóriumi ülések

A Nagyszőlősi Szent Teréz Rehabilitációs Otthon 15 éves fennállása

2014. január 5.

A masszázs - fontos eleme
a gyógykezelésnek

A Nagyszőlősi Szent Teréz Rehabilitációs Otthont 1998-ban alapította a városi, római katolikus egyházközség. Istennek legyen hála, a Rehabilitációs Otthon tizenöt éve rendületlenül szolgálja az eredeti célt: igyekszik megkönnyíteni az olyan családok helyzetét, melyekben testi és szellemi fogyatékkal élő gyermekek élnek. Ehhez a tevékenységhez valóban szükség van Isten segítségére, hiszen a különböző háttérrel rendelkező gyermekek mellé, az intézet csak nyolc állandó alkalmazottat tud fogalakoztatni: vezetőt, könyvelőt, masszőrt, gyógytornászt, ápolónőt, buszvezetőt, karbantartót, éjjeliőrt. A bérezésük adományok útján valósítható meg.

Bán Jónás ferences atya
gyakran ellátogat
az intézménybe

Az intézetben jelenleg tizenegy óvodáskorú gyermek van foglalkoztatva, a velük fogalklozó szakemberek minden tudásukkal a gyermekek önállóvá vallását szeretnék elősegíteni, olyan játékokat bocsájtva számukra, melyek fejlesztik szellemi képességüket és segítik őket az újabb ismeretek elsajátításában.

A központban az iskoláskorú gyermekek is részesülnek oktatásban, hiszen speciális helyzetükből kifolyólag sajnos nem tanulhatnak a lakóhelyükhöz legközelebb álló középiskolában. Kilenc gyermek középiskolai szintű oktatásáról, hét személyt számláló pedagógus gárda gondoskodik, akik a járási tanfelügyelőség tagjai. A beszédhibás gyermekekkel logopédus foglalkozik, a testi fejlődésük elősegítéseséhez pedig gyógytornász és masszőr járul hozzá. Huszonöt gyermek veszi igénybe a rehabilitációs kezelést.

Szendvics-készítés

A tanulás és gyógyulás mellett zavartalan játék is folyik az intézetben, biztonságos körülmények között, ehhez biztosít teret a játékterem. A felsorolt tevékenységeket további négy terem biztosítja: az oktatási-, rehabilitációs-, egészségügyi helyiség.

A gyermekek ingergazdag, interaktív életet élhetnek a Rehabilitációs Otthon falain belül és kívül, sokat rajzolnak, énekelnek, játszanak, kézimunkákat készítnek (láncokat fűznek, applikációkat készítnek, gyurmáznak), nemzetközi versenyeken vesznek részt ( pl: a Tilma A Gyermekművészetért Közhasznú Alapítvány pályázatán). A gyermekek helyismerete és szocializációja végett a kirándulásokra különösen nagy hangsúlyt fektet az otthon, kirándultak már a Tisza- partra, a munkácsi várba, Husztra és még számtalan helyre.

Karácsonyi ünnepség

A ferences nővérek imádkozással, énekléssel, és lelki gondozással foglalkoznak napi szinten arról, hogy a gyermekek lelki táplálékhoz jussnak.

A Szent Teréz Rehabilitációs Otthon fennállása óta körülbelül ezer gyermek és családja részére könnyítette meg a hétköznapokat. Ez a szám a jövőben csak növekedni fog, hiszen az otthon nem csak a nagyszőlősi járásból fogad gyermekeket. A Munkácsi karitász éppen ezért látta szükségét annak, hogy a gyermekek napi szállításának problémáját egy bérbe adott busszal könnyítse meg.

Jackánics Magdolna beszámolója alapján
írta Dudinszky Nikolett

Ossza meg a cikket ismerőseivel a Facebook-on!

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek Multimédia

KFMA © 2009-2014