Kezdőlap Bemutatkozás Híreink 1% Hogyan segíthet? Rendkívüli gyűjtések Elérhetőség

      A Ferences Misszió

Rövid története

      A Kárpátaljai Ferences
       Misszió Alapítvány

Története Támogatottjai Tisztségviselői Működési elve Gazdálkodása Alapdokumentumai Közhasznú jelentések Kuratóriumi ülések


Ikonfestő tábor volt Nagyszőlősön

2009. augusztus 4.

2009. július 25. és augusztus 2. között ikonfestő tábor volt Varga Tarzíciusz testvér szervezésében Nagyszőlősön. Több éves hagyomány ez. Idén először adott otthont e kezdeményezésnek a nagyszőlősi plébánia. S idén először én is a táborozók közt lehettem. A tíz rutinos ikonfestő Magyarországról érkezett. Fordulópontot jelentett, hogy a tábor Kárpátalján lesz, mivel eddig az anyaországon belül került megrendezésre. Jómagam és párom, mint kíváncsi kezdők jelentkeztünk.

Az első nap az utazás fáradalmainak kipihenésével telt, majd újult erővel kezdetét vehette a munka. Mi hétfőn csatlakoztunk a csoporthoz, s már a bemutatkozásnál éreztük: szeretetteljes közösségbe csöppentünk. S azon nyomban munkához láttunk. Egy-egy fatáblát kaptunk, amelyre csiszolást követően vásznat ragasztottunk. A vászonra kréta és sellak került. Ez az alap, amelyre karctű segítségével vittük fel a rajzot. Az arany lapok precíz felhelyezésével kezdődhetett meg a festés. Először az arc és a kéz kapott színt, majd lépésről lépésre színbe borult az egész tábla. S talán napestig sorolhatnám, hogy mit milyen színnel festettünk. Kezdők és haladók egyaránt a testvér útmutatását követve színezték, alakították képeiket. A testvér kiválóan ismeri a színeket, s remekül beszél az ikonok nyelvén, egyedül nem sokat értünk volna, igazán ő adott életet az ikonoknak. Készséges volt és bármikor segítségünkre sietett.

Az utolsó lépés a lakkozás és az antikolás volt. Ekkor persze még nem számított ikonnak a táblánk, mivel csak akkor válik azzá, amikor a pap megszenteli. A fárasztó munka méltó jutalma egy ökörmezei kirándulás volt. Az utolsó napon, vasárnap a reggeli szentmisét követően sor került az ikonszentelésre, amelyet Lengyel Donát, nagyszőlősi plébános végzett. S ezzel véget ért a tábor. Abban a reményben búcsúztunk el, hogy jövőre újra találkozunk.

Mindent összevetve nagyon szép volt ez az egy hét. A társaság igen vegyes volt, s talán ennek köszönhetően ment ilyen jól a munka. Örömömre szolgál, hogy megismerkedhettem az ikonfestészettel és ezzel az értékes közösséggel. S mindannyiunk nevében ezúton is köszönetet mondok Varga Tarzíciusz testvérnek, akinek szervezése és folyamatos segítsége nélkül nem jöhetett volna létre e tábor!

Új Hajtás
Szűcs Izabella,
Nagyszőlős

[vissza]hun

eng
Jónás testvér
vasárnapi gondolatai

      Hogyan pályázhat?

Pályázati útmutató Elszámolási útmutató

      Érdekességek

Dolgozatok Linkek MultimédiaKFMA © 2009